Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Kampanja “Milijarda ustaje”, veljača 2023

Ovim putem šaljemo Vam poziv za podršku i uključivanje u obilježavanje Kampanje One Billlion Rising u Križevcima.

 – Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Kampanja “Milijarda ustaje” je svjetska globalna kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka. Podaci su alarmantni. Svakih 15 minuta jedna žena je fizički zlostavljana, svake godine prijavi se oko 20 000 slučajeva nasilja, a sve veći broj žena ubijaju njihovi partneri.

Ove godine obilježava se 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojeg je izrastao globalni pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojemu sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Ovogodišnji moto USTANIMO ZA SLOBODU! / RISE FOR FREEDOM ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju.

SVJETSKI POKRET Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – ‘One Billion Rising’ u veljači i ožujku svake godine, provodi kampanju u oko 200 zemalja svijeta, pa tako uspješno i u brojnim gradovima i mjestima u Hrvatskoj

Kampanja Milijarda ustaje  započela je centralnim događanjem 11. veljače na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a nastavlja se kroz mjesec veljaču i ožujak u brojnim gradovima u Hrvatskoj, a kojima se i ove 2023. godine pridružuju i Križevci.   

Obilježavanje kampanje u Križevcima će se održati u utorak, 14.veljače, 2023.g, u 11 sati na Strossmayerov trgu u organizaciji Udruge “HERA“ kojima će se pridružiti Križevačke mažoretkinje plesnom koreografijom na ‘himnu’ kampanje BREAK THE CHAIN (Prekini lanac). Pozivamo sve plesne skupine, građane i građanke da se pridruže koreografiji te da simboličnim obilježavanjem kampanje pošaljemo poruku suosjećanja i solidarnosti.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci tako je obilježila kampanju prigodnom fotografijom niže.

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content