Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Uključite se u Digital Cleanup Day


Pozivamo vas na uključivanje u svjetsku akciju pod nazivom “Digital Cleanup Day”, koja će se diljem svijeta obilježiti 18. ožujka 2023.

            Kako u okolišu, tako i u digitalnom svijetu na koji smo sve više orijentirani i koji sve intenzivnije koristimo u privatnom i u poslovnom životu, postoji velika količina otpada. Digitalni otpad (nepotrebni e-mailovi, datoteke, aplikacije, duplikati fotografija i videozapisa, itd.) iako fizički neopipljiv, gomila se, troši energiju i stvara digitalno zagađenje. Brisanjem nepotrebnih podataka i aplikacija ujedno i produljujemo vijek trajanja uređaja i stvaramo nove digitalne navike.

            Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2, što je više od godišnje proizvodnje cijele Njemačke. Neke studije procjenjuju da će za deset godina internetska mreža trošiti 20% ukupne svjetske energije i time postati jedan od najvećih onečišćivača. Već sada, emisije CO2 povezane s internetom veće su od emisija svjetske zrakoplovne industrije.

            Budući da je 18. ožujka subota, pozivamo vas da organizirate digitalno čišćenje uredskih i privatnih uređaja u vremenu koje vama odgovara do 18. ožujka te da očišćenu količinu prijavite Udruzi ili Savezu društava distrofičara Hrvatske do 20. ožujka do 12.00 sati, koji će objedinjene podatke registrirati na web stranici Digital Cleanup Day.

            U nastavku objave pronađite upute i korake vezane za praktični dio digitalnog čišćenja. Provedba aktivnosti će biti doprinos usvajanju “zelenih” online navika i razvijanju digitalne higijene cjelokupnog društva.

Budite cool – nemojte hraniti globalno zatopljenje digitalnim smećem!

Smanjite svoj udio CO2, pridružite se Digital Cleanup Day-u 

18. ožujka 2023.!

Jeste li ZNALI?

 • Google svaki dan koristi 15.616 MWh energije – to je više nego što proizvede Hooverova brana. Ta količina energije napajala bi zemlju od milijun stanovnika 1 dan.
 • Kada bi 70 milijuna pretplatnika streaminga smanjilo video kvalitetu streaming usluga s HD na Standard, mjesečno bi se smanjila emisija CO2 u vrijednosti od 3,5 milijuna tona – što je jednako eliminaciji 6% ukupne mjesečne potrošnje ugljena u SAD-u.
 • Neograničena potrošnja podataka zahtijeva 3 puta više energije nego što mogu proizvesti svi solarni paneli na svijetu.

Zašto je VAŽNO?

 • Smanjivanjem digitalnog otiska smanjujete opterećenje okoliša svoje organizacije i stvarate održiv tijek rada.
 • Previše sustava ili napola korištena rješenja smanjuju učinkovitost. Organizirani i jasni virtualni uredi povećavaju zadovoljstvo radnika.
 • Digitalni otpad skup je za vas i okoliš – svake minute pošalje se 240 milijuna e-poruka od kojih se 20% nikada niti ne otvori. Prostor koji zauzimaju sigurnosne kopije i neiskorištene datoteke na poslužiteljima koštaju – naplaćuju vam se mjesečno. 
 • Što manje zaboravljenih sigurnosnih kopija i neiskorištenih digitalnih sustava posjedujete, to se manje vremena i resursa troši na nadzor i praćenje zapisa. Posljedično, postoje manji sigurnosni rizici i manji napor na poslužiteljima.
 • Organiziranje i sudjelovanje u Digital Cleanup Dayu povećava timski moral i jedinstvo. To je team building događaj. Besplatno, zabavno i ima dobar društveni i ekološki učinak. Također je 100% siguran u smislu ograničenja Covid 19.
 • Pozivanjem drugih organizacija da vam se pridruže u digitalnom čišćenju pomažete u stvaranju svijesti o problemu i pokrećete raspravu u društvu o tome kako možemo riješiti nevidljivi problem digitalnog zagađenja.

S M J E R N I C E  Z A  D I G I T A L N O  Č I Š Ć E NJ E

Za organizacije

 1. Utvrdite što jest, a što nije smeće

Što je digitalni otpad u vašoj organizaciji? Koji digitalni postupci stvaraju ekološki otisak u vašoj organizaciji? Digitalni otpad može biti bilo što, od besmislenih kopija, preko zaboravljenih sigurnosnih kopija do korisničkih zapisa koji se čuvaju godinama za svaki slučaj. Ali vaš digitalni otisak također se povećava slanjem e-pošte s datotekama ili bez njih, neredovitim korištenjem virtualnih radnih prostora, izradom sigurnosnih kopija velikih datoteka na poslužiteljima u stvarnom vremenu, održavanjem dugih sastanaka uz strujanje videozapisa itd. Sjajan način da počnete shvaćati da je ovo van je napraviti pregled onoga što je ključno za poslovanje, kakve zapise treba voditi prema zakonu i procijeniti učinkovitost vaših digitalnih postupaka. 

 1. Mapirajte svoj digitalni otpad

Saznajte gdje je vaše zaboravljeno digitalno smeće: provjerite sigurnosne kopije, e-poštu, istekle zapise i dokumente, što se čuva na poslužiteljima i gdje se čuvaju velike datoteke. 

 1. Organizirajte digitalno čišćenje

Educirajte svoje osoblje o digitalnom otpadu i organizirajte dan digitalnog čišćenja sa svojim osobljem, možete ih potaknuti da čiste svoje osobne i poslovne uređaje. Organizirajte natjecanje ili pozovite svoje suradnike na sudjelovanje. Riješite se svog smeća i zadržite ono što je poslovno kritično u poslužiteljima u oblaku. Uključite svoj IT odjel u osmišljavanje rješenja kojima bi se smanjila rasipna digitalna praksa. 

 1. Provedite postupke koji pomažu u kontroli digitalnog otpada

Automatizirajte brisanje isteklih datoteka, organizirajte virtualni radni prostor na način na koji biste organizirali ured, održavajte manje, a više učinkovite videosastanke, pobrinite se da učinkovito koristite svoj virtualni ured, educirajte svoje zaposlenike o digitalnim praksama i odustanite od sustava koji ne ne služi vam dobro.

K O R A C I  – brisanje e-pošte

1. Provjerite trenutnu veličinu svog poštanskog sandučića.

Idite na Outlook > Datoteka > Postavke poštanskog sandučića > zapišite broj slobodnih BG u svom poštanskom sandučiću. Ne propustite ovo, inače nećete znati rezultate svojih napora čišćenja!

2. Filtrirajte e-poštu prema najstarijoj koju imate i sakupite je u jednu mapu. 

3. Potražite uobičajena imena, adrese i riječi kako biste zaokružili slične e-poruke kako biste ih mogli obraditi kao masu. Budite hrabri i kliknite gumb DELETE.

4. Odaberite duge razgovore odaberite najnoviji i IZBRIŠITE sve ostalo. Ako i to nije relevantno, usudite se riješiti i posljednjeg.

5. Otkažite pretplate na sve biltene, newslettere i dr. koji nisu privukli vašu dublju pažnju. U budućnosti ih sigurno nećete čitati.

6. FYI e-poruke (za vašu informaciju) – samo IZBRIŠITE!

7. OK e-mailovi (chatovi s velikom grupom ljudi, koje možete raditi na drugim kanalima) – jednostavno IZBRIŠITE!

8. Blokirajte neželjene pošiljatelje. Idite na početni prikaz > Bezvrijedno > Blokiraj pošiljatelja.

9. Isključite obavijesti putem e-pošte iz aplikacija i društvenih medija

10. Izbrišite stare sastanke iz svojih online kalendara. Svi ti zakašnjeli sastanci gomilaju se u mapi vašeg kalendara i stvaraju digitalni otpad. Neka njihovo brisanje postane vaša tjedna rutina.

K O R A C I  – čišćenje mobilne pohrane

1. Zapišite trenutno preostali prostor za pohranu na vašem mobilnom telefonu

– Android telefoni: Izbornik > Postavke > Pohrana  

– iPhone uređaji: Postavke > Općenito > Pohrana  

Ne propustite ovo, inače nećete znati svoje rezultate čišćenja!

2. Usudite se izbrisati sve nepotrebno

Vaš telefon mora imati najmanje 1 GB slobodnog memorijskog prostora. Uklonite sve aplikacije koje niste koristili ili ste ih koristili samo nekoliko puta. Budite iskreni i hrabri! Izbrišite sve one nepotrebne, zaboravljene, stare aplikacije i igre koje ste preuzeli, ali ih nikada niste koristili. Nećete ih početi koristiti ni kasnije – sigurno!

Također možete izbrisati unaprijed instalirane aplikacije na telefonu, ali pazite da ne uklonite sistemske aplikacije.

3. Vodite brigu o svom cacheu

Vrijedno je s vremena na vrijeme očistiti predmemoriju telefona.

– Na Android telefonima idite na Postavke > Dodirnite naslov Pohrana > Pronađite aplikaciju koju želite izbrisati > Očisti predmemoriju  

– Na iPhone uređajima idite na Postavke > Safari > Obriši povijest i podatke web stranice > Obriši povijest i podatke  

Također provjerite koliko prostora zauzimaju vaše aplikacije, idite Postavke > Općenito > Upotreba (iPhone). Trebali biste izbrisati najteže aplikacije i ponovno ih instalirati. Iznenadit ćete se koliko više prostora ovo daje.

4. Pohranite svoje važne dokumente u oblak, a fotografije i videozapise na vanjske tvrde diskove.

Trebate li stvarno deset verzija iste slike ili možete sačuvati samo onu najbolju? Tipično je da svoje najdragocjenije uspomene držite SAMO na telefonu, a to je veliki rizik izgubiti ih sve odjednom! Dakle, pohranite svoje osobne fotografije i videozapise na vanjske tvrde diskove, a važne dokumente u usluge u oblaku, kao što su iCloud, Dropbox ili Microsoft OneDrive.

Na vanjskim tvrdim diskovima vaše su slike i videozapisi sigurni, a ne zauzimaju prostor na vašem telefonu. Vanjska pohrana je jeftin način za pohranu vaših uspomena bez brige da ćete ih izgubiti. Ako to još niste učinili, sada je vrijeme da počnete!

5. Vratite se na izvornu veličinu pohrane svog telefona – pogledajte broj koji ste zapisali na početku, zatim provjerite trenutnu veličinu i napravite izračune – koliko GB ste uspjeli izbrisati?

6. Na kraju se vratite na našu stranicu kampanje i unesite broj izbrisanih gigabajta. Ako želite nastaviti čistiti, možete nam se ponovno pridružiti i ispuniti nove brojeve.

Čestitamo na dobro odrađenom poslu!

(Izvor: https://www.sddh.hr)

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content