Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji, 7. rujna

Savez društava distrofičara Hrvatske – SDDH i ove godine zajedno s 27 udruga članica u Republici Hrvatskoj provodi Kampanju obilježavanja 7. rujna – Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) uključujući se u svjetsku Kampanju koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom).

Ovogodišnja tema Svjetskog dana svjesnosti o DMD je „Rušenje barijera“. Osobe koje boluju od Duchenne i Becker mišićne distrofije (DMD/BMD) suočavaju se s fizičkim, zdravstvenim i društvenim barijerama. To ozbiljno ograničava njihovu mogućnost da u potpunosti sudjeluju u životu i aktivnostima zajednice. Pozivamo vas da pružite podršku rušenju barijera u područjima: pristupu skrbi, pristupačnosti, mobilnosti, zagovaranju, angažmanu zajednice, mogućnosti zapošljavanja i inkluzivnom obrazovanju. Samo zajedno možemo stvoriti inkluzivno društvo i izgraditi bolju budućnost!

Tijekom Kampanje 2022. godine čak 28 hrvatskih gradova je osvijetlilo poznate građevine i znamenitosti te crvenim svjetlom izrazilo podršku zajednici osoba s DMD. Broj uključenih gradova raste iz godine u godinu, a hrvatski gradovi postaju dio svjetskog vala crvenog svjetla pridružujući se osvjetljavanjem spomenika i znamenitosti u večernjim satima 7. rujna te pokazujući solidarnost sa zajednicom osoba s DMD.

Pozivamo sve da se 7. rujna 2023. uključite u globalni pokret obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o DMD. Članove u gradovima koji su dio vala crvenog svjetla koji će osvijetliti svoje znamenitosti, pozivamo da se uz predsjednike i mlade s DMD fotografiraju uz osvjetljene građevine u svojim gradovima te da na taj način pronesu glas o Duchenneu. Predstavnike onih gradova koji se ove godine još nisu uključili također pozivamo da se fotografiranjem uključe u obilježavanje. Popis gradova te znamenitosti i građevina koje će biti dio vala crvenog svjetla, a među kojima će se nalaziti i Grad Križevci, bit će objavljen 6. rujna na web stranici i društvenim mrežama SDDH.

Sve aktivnosti obilježavanja u pojedinim gradovima/zemljama bit će objavljene na stranici i društvenim
mrežama World Duchenne Organization, a također i na web stranici SDDH. Očekujući snažno uključivanje globalnu kampanju, srdačno vas pozdravljamo.

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content