Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. ožujka

Tuberkuloza (TB) je zarazna bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis) koji prvenstveno zahvaća pluća, ali se može pojaviti i u drugim organima i tkivima (bubrezima, koži, mozgu, plućnoj maramici, limfnim čvorovima, kostima, probavnom traktu i drugo).

24. ožujka 1882. godine njemački liječnik Robert Koch otkrio je uzročnika tuberkuloze, nazvanog po njemu i Kochov bacil. Sto godina kasnije, 1982. godine, Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (eng. IUATLD) predložila je da se 24. ožujka proglasi Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze s ciljem upoznavanja svjetske javnosti kako je TB i danas veliki javnozdravstveni problem. Svjetska zdravstvena organizacija (eng. WHO) i mnoge druge organizacije pridružile su se IUATLD-u 1996. godine kako bi povećale svijest u borbi protiv ove bolesti.

Moto ovogodišnjeg svjetskog dana u borbi protiv TB je: „Da! Možemo okončati TB!“

Iako je TB izlječiva bolest i unatoč  velikim naporima da se pronađu, liječe i izliječe svi oboljeli od ove bolesti, još uvijek to je nedostižno. Od 9 milijuna osoba koji godišnje obole u Svijetu od TB njih 3 miliona (trećina)  promakne zdravstvenom sustavu. Najveći dio oboljelih dolazi iz izrazito siromašnih zemalja, (Afrika i jugoistočna Azija), ali i iz  posebno ranjivih  marginaliziranih zajednica  poput: migranata, izbjeglica, beskućnika, zatvorenika, domorodaca, etničkih manjina i ovisnika o drogama.

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj bilježimo smanjenje broja oboljelih od TB. Iako je incidencija (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika) od TB u Hrvatskoj manja od prosječne incidencije u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije (prema neslužbenim rezultatima za 2013. godinu, incidencija TB u RH iznosi 12,4/100 000), ona još uvijek zaostaje u odnosu na pobol u razvijenim zemljama EU.

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content