Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Proglašenje najboljih parasportaša za 2022. godinu

U Zagrebu je 30. siječnja 2023. godine uz izravan televizijski prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije održana svečanost Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i proglašenje najuspješnijih parasportaša u 2022. godini.

Prošla je 2022. godina za hrvatske parasportaše bila izuzetno uspješna. Oni su nastupili na ukupno 82 međunarodna natjecanja u 19 sportova. Također, nastupili su i na 14 svjetskih prvenstava, osam europskih prvenstava, 11 svjetskih kupova, te jednom europskom kupu. Na međunarodnim natjecanjima hrvatski parasportaši su u 2022. osvojili ukupno 269 medalja od toga 98 zlatnih, 76 srebrnih i 95 brončanih.

Svjetski prvak na 100 m leđno Dino Sinovčić i osvajačica srebra na Svjetskom prvenstvu u para stolnom tenisu Anđela Mužinić Vincetić proglašeni su najboljim hrvatskim parasportašima za 2022. godinu u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Nagradu za najuspješniju ekipu osvojila je muška reprezentacija u para sportskom ribolovu (Zlatko Poparić, Željko Kljaić, Ivica Bonino Hasan, Mensur Rošić, Nikola Geček) koja je na 23. svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak, koje je održano u Madžarskoj, osvojila zlatnu medalju. Dobitnik nagrade za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2022. je Slobodan Glavčić, trener svjetskog prvaka Dine Sinovčića.

Podijeljena su i priznanja za najuspješnije sportaše u neparaolimpijskim sportovima, a dobili su ih Zlatko Poparić (para sportski ribolov) i Ruža Markešić (kuglanje).

Najuspješniji mladi parasportaši u 2022. godini su Massimo Iveta (paraatletika), Ana Marija Kovač (paraplivanje), Stipe Barić (parakarate), Rudi Antolić (para obaranje ruke).

Priznanje „Milka Milinković“ dodjeljuje se ove godine po peti put u spomen na slavnu paraolimpijku, a kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom. Za 2022. godinu dobitnik nagrade je Zvonimir Brozić, bivši odbojkaš, a danas predsjednik Atletskog kluba Srce za osobe s invaliditetom.

Posebno priznanja za „izuzetan doprinos medijskoj promociji parasporta“ dobile su Sportske novosti.

(Izvor: https://posi.hr)

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content