Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, 5. svibnja

Odmor od skrbi – usluga za osobe koje skrbe o osobama s cerebralnom paralizom

5. svibnja je dan kada zajednica osoba s cerebralnom paralizom obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Ovogodišnja 23. obljetnica posvećena je temi odmora od skrbi kao razvoja nove inovativne socijalne usluge.
Prateći nacionalne strateške dokumente i planove jasno je naznačeno da je potrebno dati prioritet razvoju onih usluga koje nedostaju u zajednici, a koje također podrazumijevaju i uvođenje novih usluga namijenjenih podršci roditeljstvu i obitelji. Za planiranje razvoja mreže usluga ključna je kvalitetna koordinacija i usklađivanje procesa na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, te koordinacija i usklađivanje procesa razvoja mreže institucijskih i izvaninstitucijskih usluga svih pružatelja usluga. U skladu sa strateškim dokumentima i nacionalnim planovima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike dalo je najavu novog poziva natječaja, s ciljem prevencije institucionalizacije kroz osiguravanje odmora od skrbi za osobe koje skrbe o članu obitelji koji je potpuno ovisan o njihovoj pomoći i njezi. Stoga i uloga udruga zauzima značajno mjesto kao nositelji projekata i programa u partnerstvima s različitim pružateljima usluga na lokalnoj razini.

O Nacionalnom danu osoba s CP

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se u Republici Hrvatskoj od 2000. godine. Ističe se kao izuzetno značajan dan jer predstavlja zajednicu osoba s cerebralnom paralizom, postavlja pitanja i pronalazi odgovore, pruža mogućnost da se glas CP čuje snažnije nego inače i stvori jasna platforma za daljnje djelovanje. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize zajedno sa svojim udrugama i članovima obilježava Nacionalni dan prigodnim i edukativnim radionicama i kampanjama kojima se nastoji podići razina svijesti i zagovaraju prava za učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi.

Broj osoba s CP

Prema službenim podacima Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj
živi 624.019 osoba s invaliditetom koje čine 16,0 % ukupnog stanovništva. Od ukupnog broja osoba s invaliditetom, osobe s cerebralnom paralizom i ostalim paralitičnim sindromom čine 3,957 % odnosno 24.694 osoba.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci je tako Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježila prigodnim štandom:

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content