Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, 5. svibnja

5. svibnja je dan kada zajednica osoba s cerebralnom paralizom obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Ovogodišnja 24. obljetnica posvećena je, kao i prošle godine, temi odmora od skrbi kao razvoja nove inovativne socijalne usluge.

Prateći nacionalne strateške dokumente i planove jasno je naznačeno da je potrebno dati prioritet razvoju onih usluga koje nedostaju u zajednici, a koje također podrazumijevaju i uvođenje novih usluga namijenjenih podršci roditeljstvu i obitelji.

Za planiranje razvoja mreže usluga ključna je kvalitetna koordinacija i usklađivanje procesa na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te koordinacija i usklađivanje procesa razvoja mreže institucijskih i izvaninstitucijskih usluga svih pružatelja usluga. U skladu sa strateškim dokumentima i nacionalnim planovima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava obitelji i socijalne politike dalo je najavu novog poziva natječaja s ciljem prevencije institucionalizacije kroz osiguravanje odmora od skrbi za osobe koje skrbe o članu obitelji koji je potpuno ovisan o njihovoj pomoći i njezi. Stoga i uloga udruga zauzima značajno mjesto kao nositelji projekata i programa u partnerstvima s različitim pružateljima usluga na lokalnoj razini.

O Nacionalnom danu osoba s CP
Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježava se u Republici Hrvatskoj od 2000. godine. Ističe se kao izuzetno značajan dan jer predstavlja zajednicu osoba s cerebralnom paralizom, postavlja pitanja i pronalazi odgovore, pruža mogućnost da se glas CP čuje snažnije nego inače i stvori jasna platforma za daljnje djelovanje. Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize zajedno sa svojim udrugama i članovima obilježava Nacionalni dan prigodnim i edukativnim radionicama i kampanjama kojima se nastoji podići razina svijesti i zagovaraju prava za učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi.

Broj osoba s CP
Prema službenim podacima Izvješća o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj živi 657.791 osoba s invaliditetom koje čine 17,0 % ukupnog stanovništva (stanje 09./2023). Od ukupnog broja osoba s invaliditetom, osobe s cerebralnom paralizom i ostalim paralitičnim sindromom čine 4,08 % odnosno 26.852 osoba.

(Izvor: https://www.hsucdp.hr/)

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content