Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Međunarodni dan rijetkih bolesti, 28. veljače

Rijetke su bolesti one koje se javljaju kod manje od jednog pojedinca na 2000 stanovnika. Prema podacima udruženja za rijetke bolesti EURORDIS, postoji više od 6 000 rijetkih bolesti od kojih boluje između 30 i 40 milijuna ljudi u EU-u, a među njima je oko 50% djece.

Oko 80% rijetkih bolesti ima genetski uvjetovanu etiologiju, a druge su rezultat infekcije, alergije i okolišnih uzroka. Utjecaj takvih bolesti na bolesnike, njihove obitelji i njegovatelje je velik, a često ostanu i nedijagnosticirane zbog nedostatnog znanja ili teškoća.

Mnogi se nedostaci povezuju s rijetkim bolestima – nedovoljna informiranost o rijetkim bolestima, nezadovoljavajuća medicinska skrb, nedovoljno dostupna terapija, nedostatak šifri za rijetke bolesti u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB-10) Svjetske zdravstvene organizacije. Za velik dio rijetkih bolesti još uvijek nisu pronađeni u potpunosti učinkoviti lijekovi, dok su za one za koje postoje, lijekovi uglavnom skupi i nedostupni većini pacijenata.

Zbog potrebe da se skrb za oboljele od rijetkih bolesti stalno unapređuje i da se javnost o tome senzibilizira, i ove će se godine Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježiti 28. veljače nizom događanja u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta. Niže možete vidjeti pozivnicu Hrvatskog saveza za rijetke bolesti (HSRB) za obilježavanje međunarodnog dana:

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content