Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca

Tema ovogodišnje dana osoba s invaliditetom: „Transformativna rješenja za uključiv razvoj: uloga inovacija u poticanju pristupačnog i pravednog svijeta“.

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca proglašeno je 1992. godine rezolucijom 47/3 Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Obilježavanje Dana ima za cilj promicanje razumijevanja pitanja invaliditeta i mobiliziranje podrške za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba s invaliditetom.

Globalno obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 2022. bit će usmjereno na sveobuhvatnu temu inovacija i transformativnih rješenja za uključiv razvoj, pokrivajući u tri različita interaktivna dijaloga sljedeće tematske teme:
– inovacije za inkluzivni razvoj osoba s invaliditetom u zapošljavanju: u ovom će se dijalogu raspravljati o vezama između zapošljavanja, znanja i vještina potrebnih za pristup zapošljavanju u inovativnom, brzo promjenjivom tehnološkom krajoliku za sve i o tome kako pomoćne tehnologije mogu povećati pristup zapošljavanju i uključiti se u sve tokove radno mjesto.
– inovacija za razvoj koji uključuje osobe s invaliditetom u smanjenju nejednakosti: u ovom će se dijalogu raspravljati o inovacijama, praktičnim alatima i dobrim praksama za smanjenje nejednakosti u javnom i privatnom sektoru, koji uključuju osobe s invaliditetom i zainteresirani su za promicanje različitosti na radnom mjestu.
– inovacije za razvoj koji uključuje osobe s invaliditetom: sport kao primjer: sektor u kojem se svi ovi aspekti spajaju; sport kao primjer dobre prakse i mjesto inovacija, zapošljavanja i jednakosti.

Prepoznajući društveno poduzetništvo kao način inovativnog pristupa postojećim socijalnim problemima, naše društveno poduzeće s osnovanom Integrativnom radionicom Hedona, doprinosi suzbijanju siromaštva i povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Podrška integraciji takvih osoba u Hedoninu slučaju rezultira opipljivim socijalnim učinkom, a ovaj primjer pozitivne prakse provodljiva je kako u Republici Hrvatskoj tako i u drugim europskim zemljama.

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content