Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, 17. listopada

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti obilježava se svake godine 17. listopada diljem svijeta kako bi se podigla svijest javnosti i ukazalo na problem siromaštva i marginaliziranosti velikog broja ljudi, a prvi put se obilježio protestnom akcijom ljudi u Parizu 1987. godine. Opća skupština UN-a ovaj je dan službeno proglasila međunarodnim danom 1992. godine.

Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje da su gotovo dvije trećine svjetskog radnog stanovništva, preko dvije milijarde ljudi, neformalni (ilegalni) radnici, a Latinska Amerika i subsaharska Afrika imaju najvišu razinu neformalnosti.

Problem siromaštva zahtjeva angažman dionika na svim razinama i jedinstven pristup rješavanju siromaštva te povećanju kvalitete života svih građana. Neki od ključnih normativnih i strateških dokumenta koji imaju za cilj smanjiti siromaštvo i socijalnu isključenost su Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje 2021.-2027. i Zakon o socijalnoj skrbi. Navedenim dokumentima želi se, također unaprijediti naknade usmjerene smanjenju siromaštva u sustavu socijalne skrbi čime će se poboljšati obuhvat, adekvatnost korištenja prava u svrhu smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti te će se poboljšati kvaliteta, dostupnost i usklađenost socijalnih usluga s potrebama korisnika na cjelokupnom području RH.

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content