Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti (dalje u tekstu ETM) kampanja je Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta. Sudjelovanje u obilježavanju ETM-a, svake godine u danima od 16. do 22. rujna, prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Ovogodišnja tema ETM-a odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja.

Obilježavanje ETM-a čine 3 glavne komponente (tzv. „tri zlatna kriterija“): organizacija aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna, trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj ETM-a.

Sudjelovanje u ETM 2022. godine prijavilo je 2.989 mjesta i gradova iz 51 zemlje, ukupno je organizirano 2.372 aktivnosti, od kojih se njih 1.184 odnosi na obilježavanja Dana bez automobila. 11 gradova iz Hrvatske (Zadar, Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Zaprešić, Pula, Kutina, Osijek, Rijeka, Crikvenica i Šibenik) prošle je godine podnijelo prijave svojih aktivnosti, a Grad Zagreb nominiran je i kao jedan od finalista za dodjelu nagrade ETM-a za 2022. godinu.

Jedinice lokalne samouprave koje su odlučile sudjelovati u obilježavanju ETM-a imale su priliku prijaviti planirane aktivnosti putem stranice www.mobilityweek.eu. One koje zadovolje ranije spomenuta „tri zlatna kriterija“ konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti kojom se želi nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine, a povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Trenutno je zaprimljeno 12 prijava gradova diljem Hrvatske (Karlovac, Pula, Zaprešić, Zagreb, Koprivnica, Rijeka, Labin, Osijek, Crikvenica, Kutina, Varaždin i Zadar) koji su odlučili aktivno sudjelovati u ETM 2023. Prijave gradova s planiranim aktivnosti objavljene su pod poveznicom EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI | Gradovi koju sudjeluju.

Tijekom 2023. godine zaprimljeno je više od 1000 prijava aktivnosti za mobilnost diljem 50 država. Tvrtke, građanske inicijative, obrazovne ustanove i ostali subjekti svojim postignućima mogu osvojiti priznanje u posebnoj kategoriji „Aktivnost za mobilnost“.

Klimatske promjene kojima svjedočimo, potreba štednje energenata, užurbani tempo života te briga o zdravlju naša su svakodnevnica. Iskoristimo Europski tjedan mobilnosti kako bismo sudjelovali u aktivnostima i događanjima koje su gradovi diljem Hrvatske organizirali te razmislimo o načinu na koji se svatko od nas može uključiti i malim koracima utjecati na smanjenje zagađenja i poboljšanje životnih uvjeta.

(Izvor: https://mingor.gov.hr)

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content