Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Europski mjesec raznolikosti 2023.

U svibnju se diljem EU-a slavi Europski mjesec raznolikosti. Pozivamo društva i organizacije diljem Europe da udruže snage s nama, Europskom komisijom, kako bismo organiziranjem događanja i aktivnosti tijekom svibnja skrenuli pozornost na važnost raznolikosti i uključivosti na radnom mjestu i u društvu.

“Moramo surađivati kako bismo prevladali ova izazovna vremena. Raznolikost i uključenost potiču kohezivne zajednice i kapitaliziraju inovacije i rast. Pritom moramo iskoristiti sve talente. Nikoga ne smijemo izostaviti. Stoga je važno procijeniti na čemu smo i ispunjavaju li naše politike o ravnopravnosti svoje ciljeve. Pozivam sve organizacije da mi se tijekom svibnja 2023. pridruže u proslavi Europskog mjeseca raznolikosti te da se čvrsto zauzmu za raznolika, uključiva i ravnopravna radna mjesta.” – Helena Dalli, povjerenica za ravnopravnost, Europska komisija

Gradimo mostove

Ovogodišnja je tema izgradnja mostova. Izgradimo mostove između organizacija i područja politike o uključivosti i raznolikosti (rasa, spol, dob itd.).

Želimo vas potaknuti da izgradite partnerstva s nevladinim organizacijama, vladinim institucijama, drugim društvima ili civilnim društvom kako biste radeći zajedno promicali raznolikost. Također bismo željeli da izgradite mostove među različitim aspektima raznolikosti kako biste bili sigurni da vaša pravila i aktivnosti imaju dodatni međusektorski pristup.

Procjenjivanje raznolikosti i uključenosti

Da biste započeli bilo koje putovanje ili da biste procijenili svoj napredak, morate znati na čemu ste. Ove godine pozivamo sve organizacije da naglasak stave na procjenjivanje raznolikosti i uključenosti te ih pozivamo da se zapitaju: Funkcioniraju li naše politike o raznolikosti? Znamo li tko su sve naši zaposlenici? Jesmo li otvoreni za različite talente? Podržavaju li nas naše politike i strategije u stvaranju okruženja koje svima nudi poštovanje te koje svakoga osnažuje i nadahnjuje?

Biti uspješan znači znati kako sagraditi mostove. Mostove s pridošlicama, članovima tima, poslovnim partnerima, dobavljačima, kupcima i javnim tijelima kao i mostove između različitih politika i strategija u okviru jedne organizacije.

Uključite se

Ovo je prilika da se vaša organizacija zauzme za raznolikost i uključivost te da ih promiče. Organizirajte aktivnosti ili događanja tijekom svibnja: na primjer, promičite pravila svoje organizacije o raznolikosti i uključivosti među zaposlenicima na radionicama ili na društvenim mrežama uz oznaku #EUDiversityMonth. Zašto ovaj mjesec ne biste iskoristili kao odskočnu dasku za razvoj novih inicijativa koje će unaprijediti vaše društvo?

Potrebna vam je inspiracija? Ideje pronađite u Hrvatskoj povelji o raznolikosti ili u Vodiču, a više informacija pronađite ovdje.

(Izvor: EU Diversity)

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content