Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Prva hrvatska čokolada posvećena nastavniku

Dejan Nemčić, profesor geografije u OŠ Ive Andrića u Zagrebu, poznat po brojnim edukativnim i humanitarnim projektima, sad je postao i autor, te zaštitno lice originalne čokolade koju proizvodi hrvatska čokolaterija

Proces izrade je bio sladak, ali i zahtjevan, baš kako jedna čokolada i zaslužuje. Godinu dana je profesor Dejan Nemčić vozio gotovo svaki dan iz Zagreba u Križevce kako bi u tamošnjoj tvornici čokolade Hedona s djelatnicima pripremio jedinstveni proizvod – prvu hrvatsku čokoladu posvećenu nastavniku.

– Ma baš sam ponosan, to je priča koja pokazuje kako lijepi projekti mogu povezati ljude iz različitih zajednica, gradova i dati sjajne rezultate. Baš u obrazovanju je mnogo takvih suradnji i ponosan sam što sam pozvan u ovaj projekt – kaže nam Nemčić koji je za predstavljanje čokolade simbolično odabrao svoj rođendan, 3. travnja.

Foto: ante dujmović

‘Ništa joj nije bilo teško’

Čokoladu je nazvao prema svome životnom motu, “Hakuna Matata”, zasad je proizvedena u tri okusa, s kavom,  crvenim paprom te cimetom i kardamomom. A posebno zanimljiv dio je dizajn, koji je izradila desetogodišnja Samoborka Ema Dujmović. Djevojčicu koji je javnost već upoznala kao vještu govornicu kineskog jezika, malu humanitarku, ali i kroz njezine sjajne likovne radove, Dejan je pozvao da osmisli vizuale za čokoladu. 

Foto: ante dujmović

Jednogodišnja suradnja ni za nju nije bio problem, a konačni dizajn oduševio je sve.

– Ona je toliko posvećena svemu što radi, da nisam uopće imao dvojbe kad smo započeli s projektom. I to je još jedan dokaz koliko se lijepih stvari može napraviti ako surađujemo – kaže Dejan, koji je lani tada devetogodišnju djevojčicu pozvao da drži predavanje o Kini njegovom razredu.

– Bila sam jako počašćena pozivom da dizajniram omot čokolade. To je vrlo ozbiljan projekt i na njemu radimo već punih godinu dana. Posebno sam se posvetila izučavanju digitalnih alata kako bih čim bolje mogla nacrtati ono što je profesor zamislio. A zamislio je omot pun boja, šarenila i motiva koji podsjećaju na Afriku, ali i na sretno i veselo djetinstvo – kazala nam je Ema.

Sve je rađeno ručno

A ideja o čokoladi koja će se zasad moći kupiti online i u zagrebačkom Muzeju čokolade došla je od predstavnik vlasnika Hedone Petra Gatarića (vlasnik tvrtke je Udruga osoba s invaliditetom Križevci). On i Dejan upoznali su su preko drugih humanitarnih projekata, povezala ih je ljubav prema Africi, te je Gatarić profesoru geografije predložio da postane i zaštitno lice nove čokolade. Njegovi djelatnici sve su ručno izradili, a Dejan ističe kako im je jako zahvalan.

– Zahvaljujem i ovim putem direktorici Alemki Lončar, na pomoći i sugestijama. i velika zahvala čokolataru Dubravko Vitlov koji je u djelo pretvorio sve naše sugestije za okus čokoladu – istaknu je.

Ideja je bila da napokon i nastavnici postanu svojevrsni influenceri, da dobiju podršku za svoj rad i na ovakav, sladak način. Dejan je priliku, naravno, iskoristio. 

– Dodijelili su mi čokolatijera. Poslije nastave bih vozio u Križevce, u tvornici bih odjenuo zaštitno odijelo i onda bismo razgovarali o čokoladi, kako je prilagoditi i onima mlađima i onima starijima. Odabrao sam začine koji dolaze iz Afrike, crveni papar, kardamom, cimet. Za mlađe će biti čokolada sa sušenim mangom i bananom. To mi je važno i zbog edukativne strane ovog projekta, jer tako radim i u razredu. Iskušavao sam prijedloge, prihvatili su svaku moju ideju. Za mlađe će biti čokolada sa sušenim mangom i bananom – priča Nemčić, za kojeg je ovo prvenstveno edukativni i humanitarni projekt.

Foto: Hedona

– Odlučili smo da 50 posto zarade ide u humanitarne svrhe. Osnovat ćemo zakladu za pomoć djeci bez roditelja, upoznao sam mnoge i mislim da im zaista treba naša podrška da ostvare njima nedostupne snove – odlazak na školski izlet, edukacije. Uvijek mi je najvažnije da ono što radim ima pozitivan utjecaj i da promoviramo obrazovanje – zaključuje višestruko nagrađeni profesor geografije.

(Izvor: https://www.24sata.hr, Ana Dasović)

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content