Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Križevačka Hedona danas slavi deseti rođendan – poboljšana kvaliteta života osobama s invaliditetom

Križevačka slatka tvrtka HEDONA osnovana je na današnji dan, 8. veljače prije deset godina. Povodom toga jubileja porazgovarali smo s osnivačem, predsjednikom Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petrom Gatarićem i direktoricom Alemkom Lončar.

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić podsjeća da je osnivanju Hedone prethodio projekt ove udruge “Chocolateria Cris” iz 2012. godine.

“Mi smo već i prije u svojim programskim orijentacijama imali zadaću da idemo raditi na osnivanju jednog društvenog poduzeća. Osnovni cilj je bio zapošljavanje osoba s invaliditetom koje se ne mogu zaposliti na otvorenom tržištu rada. Općeniti cilj projekta bio je promicanje socijalne inkluzije osoba s invaliditetom kroz njihovu integraciju na tržište rada. Nakon toga, 8. veljače 2013. godine Udruga osoba s invaliditetom Križevci osnovala je tvrtku Hedona i Udruga je njezin 100%-tni vlasnik.

Kroz ovaj projekt dali smo značaj osiguranju jednog od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad osoba s invaliditetom, ali i prava da postanu aktivni sudionici poslovnog procesa koji će kroz rad svojim angažiranjem pridonijeti razvoju Hedone u skladu s njihovim mogućnostima. Samim zapošljavanjem osoba s invaliditetom u Hedoni doprinijeli smo suzbijanju njihovog siromaštva, poboljšanju njihove socijalne slike i kvalitete njihovog života” – kaže začetnik ove ideje, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Petar Gatarić.

“Na današnji dan sam jako radostan da se to ostvarilo. Hedona je postala jedan od zaštitnih znakova Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske. Smatramo da je to sada jedan impresivan dom zaposlenika u novom pogonu koji je izgrađen domaćom pameti po najvišim tehnološkim i higijenskim standardima. Na ovaj današnji dan izražavam sve pohvale zaposlenicima Hedone na čelu s direktoricom Alemkom Lončar koji svojom stručnošću, znanjem, ljubavlju, ustrajnošću i motivacijom pridonose uspješnom poslovanju i razvoju Hedone ” – rekao je Petar Gatarić.

Podsjeća na jednu lijepu pouku: “Možda osobe s invaliditetom stvari čine drugačije, ali ih mogu činiti. Kako to rade, nije važno, ali dopustite im da pokušaju”. Mi smo to primijenili, dali smo im priliku i oni su je iskoristili. Nema veće motivacije za nas kao vlasnike, Udrugu osoba s invaliditetom da i dalje podupiremo tu našu tvrtku. Njihova radost i osmjeh na licu nam je najveće priznanje onoga što smo mogli učiniti za njih” – rekao je na kraju predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić.

U Hedoni su trenutno zaposlene 32 osobe, a od toga je 18 osoba s invaliditetom. Njihove životne priče govore o tome koliko im je kvaliteta života poboljšana otkada ovdje rade.

Direktorica Hedone Alemka Lončar u ovoj prigodi kaže da rade puno, rade odlične proizvode i voljeli bi da ih kušaju svi oni koji ih do sada nisu probali.

“Otvorili smo ovo ljeto našu kućicu u središtu grada, proširenu i u većem izdanju gdje nudimo razne slatke poklone za sve prigode. Posebno je novost naš sladoled proizveden po našim receptima i imamo najbolje ocjene do sada. Radimo puno na tome da osmislimo nova radna mjesta da bismo zaposlili još osoba s invaliditetom. Samim time što imaju priliku raditi, osobe s invaliditetom se osjećaju daleko bolje i zadovoljnije su. Neki zaposleni su u ovih nekoliko godina uspjeli riješiti svoje stambeno pitanje, neki su kupili vozilo, vikendicu a to su sve stvari koje su im prije bile izvan dometa. Sve te priče naših djelatnika u Hedoni nam daju novi vjetar u leđa da se trudimo da napravimo što je moguće više za njih. Oni to stvarno vraćaju jednom lojalnošću koju je danas teško naći kod radnika. Uvjerili smo se da upravo naši djelatnici, nakon što im je dana ta prilika, to zaista cijene. Izuzetno se puno trude, ja bih rekla i daleko više od osoba koje nemaju zdravstvenih poteškoća i ograničenja. Stvarno mi je čast raditi ovdje. Doslovno me ispunjava zadovoljstvom svako jutro kada dođem i vidim njihova nasmijana lica i pozitivnu atmosferu koja tu vlada. To je najbolja firma u kojoj sam ja radila u životu i to mi daje dodatnu energiju da se tu maksimalno angažiram” – izjavila nam je direktorica Hedone Alemka Lončar.

Tržište je uvijek nestabilno, posebno u vrijeme recesije, pa se ljudi odriču svega onoga što im je luksuz. Svakako je Hedonina čokolada slatki luksuz, no zbog svoje kvalitete je prepoznata na tržištu i pronalazi put do kupaca.

Direktorica Alemka Lončar kaže da se prilagođavaju tržištu.

“To je naša prednost što smo vrlo fleksibilni, istražujemo tržište i istražujemo što je još moguće napraviti a da je traženo. Imamo veliki asortiman i od nekih početnih vrsta čokolade: mliječne, bijele i tamne složili smo na kraju veliki asortiman pralina, čokolada i čokoladnih dražeja. Od njih smo napravili još razne kombinacije u raznim pakiranjima. To je sve ponuđeno u našoj kućici, ali i na našem web shopu. Želimo da se svi skupa s nama vesele jer je deset godina relativno malo u život jedne firme, ali u životu Hedone je to puno jer smo daleko dogurali. Od samih početaka do sada to je ogromna razlika” – zaključila je direktorica Hedone Alemka Lončar.

(Izvor: https://prigorskiradio.hr, Facebook Hedona)

Podijeli ovaj članak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skip to content