Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

USKLAĐIVANJE STATUTA UDRUGA

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

USKLAĐIVANJE STATUTA UDRUGA

Objavljeno: 06.10.2015.

Suprotno pojedinim medijskim objavama, nakon 1. listopada neće se automatski brisati iz Registra udruga one udruge koje nisu uskladile svoje statute u zadanom roku.

 

Nadležni uredi državne uprave imaju ponajprije obvezu izraditi izvješće o udrugama koje nisu uskladile svoje statute, provesti nadzor i potom poduzeti zakonom propisane mjere.

Obveza udruga da u roku od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o udrugama („Narodne novine“, broj 74/14), usklade svoje statute i o tome podnesu zahtjev za upis promjena nadležnom uredu utvrđena je odredbom članka  55. stavka 1. Zakona o udrugama. Nadalje je utvrđeno da će za udruge koje ne usklade svoje statute sukladno odredbama Zakona, nadležni ured po službenoj dužnosti utvrditi jesu li ispunjeni uvjeti za prestanak djelovanja udruge iz članka 48. ovog Zakona i pokretanje postupka likvidacije udruge. Isto nikako ne znači prestanak udruge po sili zakona,  odnosno gubitak pravne osobnosti koja je stečena upisom u registar udruga, već ukazuje na moguće nedjelovanje udruga ili njihovu pasivnost za donošenje odluka vezanih za usklađivanje statuta.

Stoga, nadležni uredi imaju obvezu nakon isteka roka za usklađenje statuta izraditi izviješće o udrugama koje nisu uskladile svoje statut te provesti najprije posredni, a po potrebi i neposredni inspekcijski nadzor kako bi utvrdili koje od tih udruga djeluju te u skladu s utvrđenim poduzeti zakonske mjere.

O značaju navedenih odredbi Zakona o udrugama upoznate su udruge na seminarima kao i nadležna registracijska tijela kroz održane radionice odmah nakon stupanja Zakona na snagu. Isto tako, Ministarstvo uprave je svojom okružnicom od 29. rujna 2015. godine, dodatno uputilo nadležne urede o primjeni tih odredbi Zakona o udrugama.

 

Izvor: https://udruge.gov.hr/

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"