Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
19

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE PROMETA

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE PROMETA

Objavljeno: 20.11.2011.

imageU nedjelju,  20.11.2011. se u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa.
Zbog duboke patnje i pomanjkanja potrebnog priznanja društva i vlada, nevladine organizacije žrtava prometa i srodne organizacije u Europi, povezane u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), obilježavaju Dan sjećanja na žrtve prometa svake treće nedjelje u studenom.
Budući FEVR ima status savjetnika pri Ujedinjenim narodima, to je dovelo do odluke da Ujedinjeni narodi usvoje taj dan kao Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa 2005.g., te pozvao na pre-poznavanje tog Dana među svim državama članicama.
imageObilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa značajno je, jer upozorava: nenadoknadive psihološke, duhovne i moralne gubitke kako za stradale u cestovnom prometu, njihove obitelji, prijatelje, tako i za sveukupnu društvenu zajednicu;

 • da nedostatak informacija o žrtvama prometnih nesreća stvara ravnodušnost među ljudima;
 • da je šutnja dio kolektivnog zatvaranja očiju pred istinom; da se sjećanjem i javnim razgovorima o žrtvama potiče zajednička preventiva;
 • da dobivena pozornost predstavlja poticaj državi da provede ciljeve Nacionalnog programa sigurnosti u prometu; i poručuje društvu da su posljedice prometnih nesreća konačne, iako su se mogle spriječiti.
 •  

  imageMaterijalni gubitci RH (intervencije hitne pomoći i policije, troškova bolničkog/ ambulantnog liječenja,  troškova sahrane ili rehabilitacije, transporta uništenih vozila,  sudskog procesa, gubitka radne sposobnosti i prekvalifikacije ) za razdoblje od 1990.-2011. god.  procjenjuju se na više od 240 milijardi kuna.
  Od   1990. - 2011. god. u Republici Hrvatskoj je u cestovnom prometu smrtno stradalo do 30 dana od nesreće 15.261 osoba, umrli od posljedica nesreće nakon 30 dana više od 2.000, teško ozlijeđeno više od 200.000, a demografski gubitci (kao posljedica prometnih nesreća) procjenjuju se na 420.000 osoba.
  Na Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa na cestama, neka se svi mobiliziraju kako bi doprinijeli poboljšanju sigurnosti na cestama - od cestovnih urbanista i dizajnera vozila, od politike do korisnika cesta.
  Odajmo počast onima koji su izgubili svoje živote na cestama, djelujući tako da spasimo živote drugih.
  Danas, na Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa na cestama, uzmimo pauzu kako bi oplakivali gotovo 1,3 milijuna ljudi koji su izgubili svoje živote i milijuni drugih koji su bili povrijeđeni na svjetskim cestama ove godine.
  Naše misli neka budu s obiteljima čiji su najmiliji počeli svoj dan kao i svaki drugi, a nikada se nisu vratili kući. Želimo im snagu i hrabrost da se što lakše bore i pomire sa svojim gubitkom.

   
   

  Natrag na arhivu vijesti
   

  Promotivni video Hedone d.o.o.

   

  Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

  Križevačka čokolaterija

  Križevačka čokolaterija

   

  Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"