Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI, 14. STUDENOGA

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI, 14. STUDENOGA

Objavljeno: 14.11.2011.

imageSvjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenog. Taj je datum odabran prema danu rođenja Fredericka Bantinga, koji je, uz Charlesa¬ Besta, zaslužan za otkriće inzulina.
Tema ovogodišnje kampanje za obilježavanje Svjetskog dana u razdoblju od 2009. - 2013. je „Edukacija i prevencija“.  Statistički podaci ukazuju da je u svijetu danas više od 240 milijuna osoba koje boluju od šećerne bolesti, a tijekom sljedećih 20-tak godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.
Dijabetes je jedan od glavnih uzroka bolesti i prerane smrti u svijetu i odgovoran je za 4,6 milijuna smrtnih slučajeva godišnje - 1 osoba svakih 7 sekundi.
U Hrvatskoj je 2008. godine usvojen „Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću“, čija je realizacija započela iste godine pokretanjem projekta «Život je bolji ispod 7»“ – s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti redovite kontrole visine šećera, s obzirom da je u Hrvatskoj registrirano 300.000 oboljelih osoba.
Dijabetes postaje globalna epidemija, sa svim teškim zdravstvenim posljedicama.
imageJedna od glavnih karakteristika dijabetesa je bezbolnost i upravo je to čini opasnim „tihim neprijateljem” zdravlja; s obzirom da se mnogi simptomi pojavljuju postepeno i da su često slabijeg intenziteta, oboljeli vrlo često ne od reagiraju pravovremeno, već se javljaju liječniku u trenutku kada je povećana koncentracija glukoze u krvi već nanijela štetu krvožilju i živcima te kada su već u određenom opsegu nastupile komplikacije.
Dijabetes je među 10 najtežih uzročnika invalidnosti, što je rezultat razarajućih komplikacija, kao što su sljepoća i amputacije donjih ekstremiteta.
Sve je to indikacija za podizanje razine znanja i dostupnosti informacija kako oboljelima i članovima njihovih obitelji, tako i za kontinuirano educiranje široke javnosti o šećernoj bolesti.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"