Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE, 31.10.2017.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN ŠTEDNJE, 31.10.2017.

Objavljeno: 31.10.2017.

Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada. Ovo je dan na koji se prisjećamo davnog 31.10.1924.g. kada su se u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih institucija, u nadi da će pronaći izlaz iz krize koja je nastala kao posljedica prvog svjetskog rata.

Na tom skupu 1924.g. istaknuta je važnost štednje za razvoj čovječanstva i važnost borbe protiv svakog oblika rasipništva.

Ukupna štednja istaknuta je kao dokaz zrelosti jednog gospodarstva i njezinih stanovnika. Istaknuta je i važnost financijske edukacije u školama te su pokrenute razne inicijative u suradnji s obrazovnim institucijama.

Ovaj dan se obilježava i dan danas širom svijeta, na način da kreditne institucije najčešće daruju štedne kasice, nagrađuju najvjernije štediše, doniraju određena sredstva u dobrotvorne svrhe, ili otvaraju svoja vrata najmlađima koji imaju priliku posjetiti banke i saznati nešto o njihovom poslovanju.

Štednja je jedan od temelja rasta i razvoja svake zemlje preko kojeg se dolazilo do višeg životnog standarda i stabilnosti nacionalnih ekonomija, te se u tom pogledu do dan danas nije ništa promjenilo.

Predstavnici 29 zemalja htjeli su podsjetiti na misao štednje svjetske javnosti i njegovu važnost za gospodarstvo i pojedinca.

Ideja Svjetskog dana štednje nije rođena ni iz čega. Bilo je nekih obilježavanja Dana gdje se promicala ideja o štednji novca kako bi se stekao viši standard života i očvrsnulo gospodarstvo.

Nakon Drugog svjetskog rata, Svjetski dan štednje nastavio se i dostigao vrhunac svoje popularnosti u godinama između 1955. i 1970. To je praktički postala prava tradicija u nekim zemljama. U Austriji, primjerice, službena maskota štednje, tzv "Sparefroh" (doslovno: "Sretni štediša").

Danas su u fokusu banaka, koje organiziraju Svjetski dan štednje, zemlje u razvoju, gdje mnogi ljudi ne koriste usluge banaka. Štedionice igraju važnu ulogu u povećanju štednje u tim zemljama s određenim akcijama i inicijativama kao što je rad sa nevladinim organizacijama kako bi se udvostručio broj štednih računa siromašnih.

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"