Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Lipanj
07

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN SIGURNOSTI I ZAŠTITE ZDRAVLJA NA RADU, 28.04.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN SIGURNOSTI I ZAŠTITE ZDRAVLJA NA RADU, 28.04.2013.

Objavljeno: 28.04.2013.

Međunarodna organizacija rada (ILO – International Labour Organization) obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, temeljen na tripartitnoj osnovi i socijalnom dijalogu još od 2003. godine. Vodeća tema ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu glasi „Prevencija profesionalnih bolesti“, a širom svijeta obilježava se različitim događajima i akcijama. Međunarodna organizacija rada svake godine ima za cilj smanjenje broja smrti uzrokovanih radom te se obilježavanjem ovog dana nastoji utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe sigurnosti i zaštite na radu. 

Na isti datum u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni dan zaštite na radu s vodećom temom „Zajedno u sigurnosti!“. Svaki čovjek ima pravo na sigurno radno mjesto i zdravo okruženje koje će mu omogućiti normalan socijalni i ekonomski produktivan život, što je u skladu s načelima Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije rada. Pravo na sigurno radno mjesto i zdravo okruženje značajno je jer radeći provodimo trećinu svog života, a radom se omogućava ekonomski neovisan život, razvijanje sposobnosti te ostvarivanje socijalnih kontakata.
Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu i Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Koordinacija SSSH zaštite na radu organizirali su 24. travnja 2013. u Radničkome domu Konferenciju „Zajedno u sustavu zaštite na radu – prevencijom do zdravog i sigurnog radnog mjesta". Ciljevi održane Konferencije su povećati međusobnu suradnju svih dionika, medicine rada, poslodavaca, stručnjaka zaštite na radu, radnika i njihovih predstavnika, smanjiti broj ozljeda na radu za 5% godišnje do 2016. godine, smanjiti broj profesionalnih bolesti za 10% godišnje do kraja 2016. godine, analizirati učestalost vezanih uz rad kod svakog poslodavca, predložiti mjere za smanjenje pobola među onima koji nisu oboljeli i to za 10% u petogodišnjem razdoblju (primarna prevencija), a kod oboljelih predložiti mjere za održavanje radne sposobnosti. Cilj je i povećati savjetodavno djelovanje inspektora rada, redefinirati inspekcijske mjere, te povećati nadzor nad strućnošću i zakonitošću rada pravnih i fizičkih osoba ovlaštenih za poslove ZNR.


U važećem Zakonu o zaštiti na radu nedostaju odredbe o mjerama zaštite radnika od psihosocijalnih rizika i psihofizioloških napora na radu (stres, uznemiravanje, verbalni i drugi  napadi na radnike, monotoni poslovi, normirani rad i sl.). Također, predstavljene su i teze o novome Zakonu o zaštiti na radu koji predviđa i jači nadzor nad stručnošću i zakonitošću rada osoba ovlaštenih za zaštitu na radu, one će morati imati licencu koja će se obnavljati svakih nekoliko godina, kao i korištenje sustava Data Collector koji će prikupljati, obrađivati i interpretirati sve podatke vezane uz ozljede na radu.
Prema neslužbenim podacima Državnog inspektorata, u 2012. godini evidentirano je ukupno 1096 teško ozlijeđenih radnika i 33 smrtno stradalih na radu. Broj teško ozlijeđenih zadnjih je godina neprestano u padu (2008. bilo je gotovo 400 teško ozlijeđenih više nego lani), dok je broj smrtnih slučajeva već godinama otprilike isti.


Plakat „Prevencija profesionalnih bolesti“ (pdf)

 

Radimo zajedno na prevenciji rizika
       
Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu tijekom 2012. i 2013. godine organizira „Kampanju za zdrava radna mjesta” na temu „Radimo zajedno na prevenciji rizika“. Kampanja započinje 18. travnja 2012. godine a posebno je usmjerena na vodstvo u tvrtkama i sudjelovanje radnika.

Više o tome možete pročitati na http://www.osha.europa.eu/en/events/launch-of-the-healthy-workplaces-campaign-2012-2013
 
Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) promiče preventivne pristupe u pet koraka:

• identificirati opasnosti i rizike kao i radnike kojima oni prijete;
• procijeniti rizike i postaviti prioritete;
• donijeti odluku o preventivnim aktivnostima;
• poduzimati potrebne mjere;
• nadzirati i razmotriti situacije.
 
Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna organizacija rada procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko 2 milijuna radnika uz 260 milijuna ozljeda na radu te vrlo veliki broj slučajeva profesionalne bolesti. Svjetski sindikalni pokret 28. travnja također obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu.

 

Izvor: http://www.stampar.hr

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"