Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI, 14.11.2015.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI, 14.11.2015.

Objavljeno: 13.11.2015.

Svjetski dan šećerne bolesti (dijabetesa) obilježava se svake godine 14. studenog. „Zdravo življenje i šećerna bolest“ moto je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, a glavni cilj podizanje globalne svijesti o šećernoj bolesti čije stope pobola i smrtnosti neprestano rastu zbog čega je nužno ukazati na mogućnosti prevencije i liječenja.

Prema navodima SZO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) danas u svijetu živi 347 milijuna osoba oboljelih od šećerne bolesti. Tijekom 2012. godine gotovo 1.5 milijuna osoba preminulo je od šećerne bolesti, a više od 80% smrti uzrokovanih dijabetesom zabilježeno je u slabo i srednje razvijenim zemljama. Prema predviđanjima SZO-a do 2030. godine dijabetes će biti sedmi glavni uzrok smrti. U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 320 tisuća ljudi, a toj brojci treba dodati čak 250 tisuća osoba koje su u fazi predijabetesa.

Jedna od glavnih karakteristika dijabetesa je bezbolnost i upravo je to čini opasnim „tihim neprijateljem” zdravlja; s obzirom da se mnogi simptomi pojavljuju postepeno i da su često slabijeg intenziteta, oboljeli vrlo često ne od reagiraju pravovremeno, već se javljaju liječniku u trenutku kada je povećana koncentracija glukoze u krvi već nanijela štetu krvožilju i živcima te kada su već u određenom opsegu nastupile komplikacije.
Dijabetes je među 10 najtežih uzročnika invalidnosti, što je rezultat razarajućih komplikacija, kao što su sljepoća i amputacije donjih ekstremiteta.
Sve je to indikacija za podizanje razine znanja i dostupnosti informacija kako oboljelima i članovima njihovih obitelji, tako i za kontinuirano educiranje široke javnosti o šećernoj bolesti.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"