Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Lipanj
07

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN ROMA, 08.04.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN ROMA, 08.04.2013.

Objavljeno: 08.04.2013.

Ovaj datum označava dan kada se Romi sjećaju Prvog kongresa Roma, održanog u travnju 1971. godine u Londonu. Tijekom 60-ih godina uspostavljaju su brojne romske organizacije u Francuskoj i Velikoj Britaniji. U ovom periodu nastaju i prve romske organizacije u Srednjoj i Istočnoj Europi. Zajedno sa rastom broja nacionalnih romskih organizacija, rastao je i interes za stvaranje međunarodne romske organizacije. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, Romi iz brojnih europskih zemalja, susreli su se u Londonu u travnju 1971. godine.

Ovaj Kongres, za koji se smatra se da je prvi istinski međunarodni sastanak Roma, rezultirao je formiranjem Međunarodnog saveza Roma (International Romani Union - IRU), prihvaćanjem romske zastave i himnom (Dželem, dželem).

Samo u Europi živi 12 milijuna Roma. Iako čine najveću "manjinsku" zajednicu, često su tretirani kao građani drugog reda. Brojne romske organizacije, vlade i pojedinci pokušavaju posljednjih godina promijeniti sliku o Romima, ali napredak je neznatan.

U povodu Svjetskog dana Roma u Hrvatskoj se organiziraju različiti programi kojima se predstavljaju jezik i kultura Roma, kao i brojne prigode u kojima se nastoji u javnosti podići razina svijesti o važnosti integriranja Roma u društvo. Osobito su važna nastojanja usmjerena na zaštitu prava djece pripadnika romske zajednice, kako bi im se osigurala dostupnost odgoja i obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te svih ostalih prava.

Prema riječima potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, ključno za dokidanje društvene isključenosti Roma jest osigurati da sva romska djeca završe osnovnu školu, a to je odgovornost države. U Hrvatskoj je također izražen problem napuštanja redovnog školovanja romske djece, osobito djevojčica.

Prije pet godina utemeljena je "Prva dekada" Roma (2005.-2015.) koju je iniciralo osam država jugoistočne Europe. Predstavlja političku obvezu zemalja sudionica da na nacionalnom nivou provode programe i reforme u cilju unapređenja položaja Roma. Prioritetna područja su obrazovanje, zdravlje, zapošljavanje i stanovanje.

U 16 zemalja središnje i istočne Europe utemeljen je Fond za obrazovanje Roma, a sredstvima Fonda financirano je 30.000 romske djece i studenata.

Romi su tradicionalno nomadski narod porijeklom iz sjeverozapadne Indije koji se klasificira Indo-Iranskoj jezičnoj porodici. U sjeverozapadnoj Indiji ima jezika kojima je romski jezik srodan. Njihove migracije počinju iz Azije možda u 13. stoljeću, i otuda se počinju širiti Europom, u svakom slučaju u zapadnoj Europi dolaze negdje u 15. stoljeću, da bi se u 16. stoljeću proširili cijelom Europom. Na područje Sjeverne Amerike dolaze kasnih 1800.-tih godina. Raširivši se širom svijeta Roma (pred kraj 20. stoljeća) ima između deset i dvanaest milijuna. Tri su glavne etničke zajednice na koje su se Romi podijelili svojom ekspanzijom, to su: Gitani (Gitanes), Kalderaši (Kalderash) i Manuši (Manush).

Izvor: http://www.seebiz.eu

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"