Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
19

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE, 29.05.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE, 29.05.2013.

Objavljeno: 29.05.2013.

Preduvjet osnaživanju osoba oboljelih od multiple skleroze je njihovo socijalno uključivanje, pristup tržištu rada, obrazovanje, zdravstvena zaštita, jačanje pristupa socijalnim uslugama koje doprinose općoj zapošljivosti i senzibiliziranju zajednice za poteškoće ove ranjive skupine.

Prema inicijativi MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) koja je osnovana 1967. godine kao krovna organizacija koja povezuje nacionalne udruge pacijenata širom svijeta, Svjetski dan multiple skleroze svake se godine održava zadnje srijede u svibnju.
Seminar na kojem možete saznati  specifičnosti života oboljelih od multiple skleroze na temu „Kako ostvariti socijalna prava oboljelih od multiple skleroze – umrežavanje s pružateljima socijalnih usluga u RH“ održat će se 27. svibnja s početkom u 12 sati, u Udruzi tjelesnih invalida TOMS – Trogir, Ribarska 3 u Trogiru.
Multipla skleroza predstavlja kroničnu upalnu demineralizirajuću bolest centralnog živčanog sustava. Upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničnu moždinu. Budući da živci prenose živčane impulse i „naredbe“ mišićima, početni simptomi mogu biti općenita slabost i bolovi u mišićima, nekoordinirani pokreti, utrnutost, trnci, problemi s vidom, dvoslike, vrtoglavice, stalni umor, gubitak ravnoteže, nadutost, opstipacija. Manifestacije ove bolesti mogu biti lagane, ali i vrlo komplicirane i teške, određen broj oboljelih osoba završi u invalidskim kolicima.
Dostupni podaci navode da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 4.500 osoba. Najčešća dob pojave ove bolesti je od 25. do 50. godine života, češća za 30 posto kod žena.
Savez društava multiple skleroze Hrvatske, kroz 20 MS županijske udruge okuplja preko 2.500 oboljelih od multiple skleroze i predstavlja svoje članice u promicanju, unapređenju kvalitete liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od MS u Hrvatskoj i svijetu, što predstavlja viziju Saveza.
Savez društava multiple skleroze Hrvatske punopravna je članica Zajednice Saveza osoba s invaliditetom i Europske MS Platforme s kojom radi na jedinstvenom Registru oboljelih od MS-a u Europi.
Preduvjet osnaživanju osoba oboljelih od MS-a je njihovo socijalno uključivanje, omogućavanje pristupa tržištu rada i zadržavanje radnog mjesta, obrazovanje, zdravstvena zaštita, jačanje pristupa socijalnim uslugama koje doprinose općoj zapošljivosti i senzibiliziranju zajednice za poteškoće ove ranjive skupine.
Novu nadu za oboljele od multiple skleroze predstavlja 2015. godina kada se očekuje da će započeti klinička testiranja nove metode liječenja MS u kojoj će se koristiti reprogramirane stanice kože. Znanstvenici s University of Rochester su normalne stanice kože reprogramirali u matične stanice sposobne za transformaciju u bilo koji tip stanica u organizmu. U sljedećeoj fazi su matične stanice korištene za proizvodnju stanica nužnih za održavanje signalnog sustava između neurona čime se otvara mogućnost korištenja ovako stvorenih stanica za liječenje multiple skleroze i drugih bolesti koje karakterizira gubitak mijelinskih stanica nužnih za zaštitu veza između živčanih stanica. Rezultati istraživanja američki znanstvenika objavljeni su u časopisu Cell Stem Cell.

 

Izvor: www.in-portal.hr

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"