Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE, 27.05.2015.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE, 27.05.2015.

Objavljeno: 27.05.2015.

“Hodaj za MS” prvi je u nizu događanja koji inicijatori akcije pokreću s ciljem prikupljanjadonacija za istraživanje multiple skleroze u Hrvatskoj. Oboljeli od MS-a u cijelom svijetu organiziraju razne kampanje i događanja na kojima se prikupljaju sredstva za istraživanje ove bolesti, od koje u svijetu boluje gotovo 2,5 milijuna ljudi. Krajnji cilj i poruka oboljelih kroz sva događanja je ista – PRONAĐITE LIJEK.

“MS walk – Hodaj za MS” prvi put održava se u Hrvatskoj. Riječ je o događaju kojim se diljem svijeta obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od te autoimune bolesti boluje gotovo 6 tisuća osoba. Svrha akcije “Hodaj za MS” je upoznati hrvatsku javnost s problemima oboljelih te prikupljanje sredstava za istraživanje bolesti.

Organizator događanja uz građansku incijativu je Udruga osoba sa invaliditetom Bubamara, a suorganizator Savez Društava multiple skleroze Hrvatske.

Akciju “Hodaj za MS” pokrenula je na društvenim mrežama bivša novinarka Mirjam Jukić iz Vinkovaca i sama oboljela od multiple skleroze. Akciju su vrlo brzo prepoznali i drugi oboljeli te je nastala Građanska inicijativa za poboljšanje života oboljelih od MS-a.

”Komunicirajući na društvenim mrežama s oboljelima shvatili smo kako nemaju svi u Hrvatskoj iste uvjete liječenja. Iako, za sada, ne postoji lijek za multiplu sklerozu, mnogi lijekovi spriječavanju progresiju bolesti. No, veliki broj oboljelih ne zna dovoljno koje su im sve mogućnosti liječenja na raspolaganju. Iako ove tkz. „skupe lijekove“ u razvijenim zemljama liječnici daju odmah po dijagnosticiranju bolesti, u Hrvatskoj su uvjeti HZZO-a rigorozni te oboljeli čekaju 2 i više godina na lijek, a za to vrijeme kod mnogih se razvije veći ili manji stupanj invaliditeta, što na kraju društvo košta puno više od tzv. skupih lijekova. Ovo su samo neki od problema s kojima se oboljeli od MS-a susreću”, navode.

”Kroz ovu prvu akciju inicijative MS TIM HRVATSKA prikupljaju se donacije za istraživanje bolesti koje je u tijeku od strane Medicinskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom docenta Marija Habeka. Cilj studije koju provodi tim docenta Habeka na KBC-u Zagreb je utvrditi čimbenike koji mogu predvidjeti tijek multiple skleroze. U istraživanju se elektrofiziološkim metodama (tzv. evocirani potencijali) utvrđuje funkcionalno stanje središnjeg živčanog sustava. Naime, pokazalo se da magnetna rezonancija mozga ne korelira u potpunosti s kliničkim stanjem bolesnika, dok se nalazi evociranih potencijala bolje slažu s kliničkom slikom, kao i predviđanjem tijeka bolesti.

Osim opisanog ispituje se i autonomni dio žičanog sustava (simpatikus i parasimpatikus), koji se do sada nije često istraživao kod bolesnika s multiplom sklerozom. Autonomni živčani sustav zadužen je za reguliranje onih tijelesnih funkcija koje nisu pod našom voljnom kontrolom (npr. kardiovaskularni i probavni sustav) te njegovo oštećenje tijekom trajanja bolesti može značajno utjecati na kvalitetu života. U ovom istraživanju bolesnike se prati tijekom tri godine od pojave prvih simptoma koji upućuju na multiplu sklerozu te se nada da će se analizom prikupljenih podataka stvoriti kvalitetni alati kojima se može predvidjeti tijek bolesti te tako odrediti najbolji terapijski protokol za pojedinog bolesnika, zaključuje se u priopćenju građanske inicijative MS TIM HRVATSKA koja služi za poboljšanje kvalitete života oboljelih od multiple skleroze kao i udruge osoba s invaliditetom ”Bubamara”.

 

Izvor: http://www.dnevno.hr/

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"