Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN HEPATITISA, 28.07.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN HEPATITISA, 28.07.2013.

Objavljeno: 28.07.2013.

Svjetski dan hepatitisa / World Hepatitis Day (WHD) obilježava se već desetu godinu za redom u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. U početku je to bio Svjetki dan svjesnosti o hepatitisu / World Hepatitis Awareness Day (WHAD) obilježavan na različite datume, a od 2011. godine, kao službeni dan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) obilježava se na dan 28. srpnja.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa je dio globalne kampanje koju provodi SZO, a koordinira World Hepatitis Alliance-a (WHA) s ciljem podizanja svjesnosti o virusnim hepatitisima kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

European Liver Patients Association (ELPA), vodeća organizacija na razini Europe, u čast ulaska Hrvatske u EU odlučila je centralno obilježavanje WHD 2013 održati upravo u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ kao član WHA-a i ELPA-e provodit će i ove godine, zajedno s ostalim udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa RH (SOH RH), niz aktivnosti vezanih za obilježavanje WHD pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, Ureda SZO u Hrvatskoj i ELPA-e te u suradnji s RCMZ, Vladinim Uredom za suzbijanje zlouporabe droga, Crvenim križem, udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH).

Tema ovogodišnje globalne kampanje, koja se provodi i u Hrvatskoj je "This is hepatitis. Know it. Confront it.", kojom se posebno usredotočuje na stvarni utjecaj virusnih hepatitisa, jer od kroničnog hepatitisa B ili C boluje jedna od dvanaest osoba u svijetu. Sloganom "Hepatitis does not discriminate. 500 million people are infected" osvješćuje se javnost o globalnom problemu virusnih hepatitisa od kojeg boluje pola milijarde stanovništva.


Info: http://www.osijek031.com/

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"