Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI, 14.06.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI, 14.06.2013.

Objavljeno: 14.06.2013.

Tema Svjetskog dana darivatelja krvi 2013.g. je ”Darujte život. Darujte krvi.”

Obilježavanjem se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovom daru života.

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.

Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15% svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća.

U zemljama niskih i srednjih prihoda, darovana krv se najviše koristi u slučaju komplikacija povezanih s trudnoćom i u slučaju teške anemije kod djece.

U zemljama s visokim prihodima, transfuzija se najčešće koristi pri operacijama srca, transplantacijama, u slučaju teških trauma ili terapije oboljelih od kancerogenih bolesti.

Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

U Hrvatskoj se darivanje krvi temelji na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu krvi. Crveni križ sukladno zakonskim i statutarnim odredbama promiče dobrovoljno darivanje krvi, organizira i provodi akcije dobrovoljnog darivanja krvi, okuplja darivatelje i vodi o njima evidenciju, utvrđuje mjerila za priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi i dodjeljuje im potvrde i priznanja.

Darivanje krvi ostvaruje se u zajedničkoj suradnji darivatelja, Transfuzijske službe i Crvenog križa!

Izvor: markusevec.hr

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"