Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA, 04.02.2015.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA, 04.02.2015.

Objavljeno: 03.02.2015.

Sloganom "Nije izvan nas" (Not beyond us), Svjetski dan raka 2015. ukazuje na važnost pozitivnog i proaktivnog pristupa u borbi protiv raka, naglašavajući da u našem dosegu postoje rješenja. Ovogodišnja kampanja bavi se mogućnostima implementacije već poznatih spoznaja u polju prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i skrbi za oboljele od raka.

Svjetski dan prevencije raka jedinstvena je mogućnost podizanja svijesti o tome koliko se toga može napraviti na individualnoj i društvenoj razini, ali i kroz utjecaj vladinih institucija kako bi se pokrenula rješenja i pozitivne promjene. Zajedničkim pomacima imamo mogućnost pokazati da djelovati na rak nije izvan naših mogućnosti.

Kampanja 2015. artikulirat će se kroz četiri ključne točke ili žarišta:

- odabir zdravog načina života;

- provođenje ranog otkrivanja;

- postizanje jednakomjernog liječenja;

- maksimalna kvaliteta života.

Podizanje svijesti o raku

- Programi ranog otkrivanja raka moraju poboljšati spoznaje o raku među članovima društva, zdravstvenim stručnjacima i donositeljima političkih odluka te podići svijest o mogućnostima ranog otkrivanja raka. Prepoznavanje ranih znakova bolesti posebno je relevantno u kontekstu primarne zaštite u područjima s niskim primanjima – isplativo je i u nekim slučajevima ne zahtijeva nikakve specijalističke pretrage (npr. kod sistematskih pregleda oralnih karcinoma, te redovnih kontrola dojki, itd.)

- Neophodno je razumjeti nečija kulturalna uvjerenja, osobito u područjima u kojima zablude o dijagnozi i liječenju, kao i stigme povezane s rakom, te rodne i socijalne nejednakosti mogu uzrokovati da pojedinac kasno zatraži pomoć ili da je u potpunosti izbjegava potražiti.

- Potrebno je razviti strategije kako bi se potaknuo trend traženja pomoći, uključujući osviještenost i edukaciju u smislu prepoznavanja simptoma kod nekih karcinoma, kao i shvaćanje kako rano otkrivanje povećava mogućnosti izlječenja i poboljšava kvalitetu života ljudi koji žive s takvim bolestima.

- Poticanje osviještenosti ranog otkrivanja raka moguće je u brojnim zajednicama uključujući radno mjesto, što može predstavljati učinkoviti komunikacijski kanal za širenje edukacijskih poruka.

- U slučajevima raka u djetinjstvu, udružene snage djelatnika primarne zdravstvene skrbi i alati za prepoznavanje upozoravajućih znakova različitih oblika raka u pedijatrijskoj dobi, neophodne su kako bi se smanjila mogućnost pogrešne dijagnoze, te osiguralo promptno upućivanje za specijalističku medicinsku zaštitu/skrb.

- Kod raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice postoji snažan argument potpori implementacije populacijski utemeljenih programa skrininga prilagođenih materijalnim sredstvima zemalja da podnesu teret bolesti. Postoje jaki dokazi o tome kako skrining smanjuje broj smrtnih slučajeva od raka vrata maternice za 80% i više kod žena koje su se podvrgnule skriningu.

Nažalost, među oblicima raka s najnižim stopama preživljavanja su rak jajnika i gušterače budući da se teško otkrivaju, najčešće u posljednjem stadiju. Dakle, neophodno je ulagati u kontinuirani stručni razvoj kako bi se zdravstveni djelatnici obučili da prepoznaju rane simptome nekih vrsta raka. Također, državne institucije moraju shvatiti kako je isplativije ulagati u prevenciju raka nego se baviti liječenjem njegovih posljedica.

Potencijalni načini prevencije:

- Djecu i adolescente uključiti u strategije koje promiču zdrave stilove života.

- Cjepiva protiv virusa hepatitisa B (HBV-a) i humanog papiloma virusa (HPV-a) ponuditi kao dio nacionalnih imunizacijskih programa u cilju sprječavanja infekcija.

- Pojedince, obitelji, zdravstvene stručnjake, donositelje političkih odluka te političare osvijestiti kako je uz prave strategije moguće prevenirati otprilike trećinu vrsta raka kroz planove pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti i regulacijom tjelesne težine.

Izvor: http://www.nzjz-split.hr/

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"