Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DJEČJE PARALIZE 24.10.2015.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DJEČJE PARALIZE 24.10.2015.

Objavljeno: 23.10.2015.

Dječja paraliza ili poliomijelitis je akutno infektivno oboljenje uzrokovano poliovirusom. Ta se bolest obično javlja u epidemijama, no izolirani slučajevi još uvijek po­stoje. Iako najčešće napada djecu, svatko može oboljeti od dječje paralize. Danas postoji cjepivo kojim se opasnost od poliomijelitisa može sasvim ukloniti. To cjepivo predstavlja jedno od najvećih dostignuća u medicini i pružilo je ljudima nove nade.

 

Uvođenjem cijepljenja protiv dječje paralize u Kalendar kontinuiranog cijepljenja i postizanjem visokog cjepnog obuhvata, dječja paraliza je gotovo iskorijenjena. Ipak, još uvijek postoje zemlje u kojima je dječja paraliza endemska bolest ili u kojima je izbila epidemija kao što su Afganistan, Pakistan i Nigerija.

 

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize (World Polio Day) 2004. godine utemeljila je međunarodna neprofitna organizacija Rotary International u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Svijet je trenutno 99% oslobođen dječje paralize. 1988. bilo je 350 000 oboljelih, a 2012. samo 223. Ipak, ovaj dan je podsjetnik na činjenicu kako unatoč cjepivu protiv dječje paralize uvijek postoji opasnost od pojave i prijenosa uzročnika – poliovirusa. Stoga je neophodno održavati visoki cjepni obuhvat i kontinuirano pratiti kretanje virusa među stanovništvom.

 

5 razloga za iskorijeniti dječju paralizu:

1)     Spašavanje života- prema znanstvenim studijama izabrati kontrolirati, umjesto iskorijeniti dječju paralizu, znači da će više od 10 milijuna djece mlađe od 5 godina oboljeti u sljedećih 40 godina.

2)     Cilj je ostvariv- postoje cjepiva kojima možemo iskorijeniti bolest i  načini kako da dopremo  do djece svih zemalja svijeta

3)     Dobra investicija- neovisna studija medicinskog časopisa „Vaccine“ pokazala je da investicija od 9 bilijuna američkih dolara u iskorjenjivanje dječje paralize znači uštedu od 40-50 bilijuna dolara u sljedećih 20 godina.

4)     Jača sustav- borba protiv dječje paralize dovela je do uspostavljanja mreže u svim zemljama koja potiče ostale zdravstvene intervencije

5)     „Postavlja pozornicu“- mogućnost dopiranja do djece je dokaz da isto možemo učiniti i za bilo koju drugu bolest

 

Što možemo učiniti?

 

DAJMO SVOJ DOPRINOS- na stranicama Rotary Internationala možemo donirati novac (https://www.rotary.org/en/give),

 

BUDIMO ZAGOVARATELJI- kroz kontakte sa korporacijama, prijateljima i medijima promovirajmo borbu protiv dječje paralize,

 

PODIJELIMO INFORMACIJE- posjetimo  http://www.endpolio.org/ i podijelimo materijale, slike i linkove na svojim web ili Facebook stranicama.

 

Video možete pogledati ovdje.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"