Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A, 01.12.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A, 01.12.2013.

Objavljeno: 01.12.2013.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. prosinca svake godine širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, poticanja napretka u prevenciji, liječenju i skrbi HIV/AIDS-a, te iskazivanja međunarodne solidarnosti i podrške oboljelima od te bolesti.

U razdoblju 2011-2015 tema HIV/AIDS dana usmjerena je na poboljšanje i jačanje javnozdravstvenih programa i intervencija prevencije i destigmatizacije HIV/AIDS-a u globalnom odgovoru na epidemiju, a slogan na engleskom glasi “Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS related deaths” (Nula HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula AIDS smrti).

“Voli i budi zdrav“ tradicionalni je slogan kampanje Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV-a) koja se provodi u sklopu aktivnosti Svjetskog dana AIDS-a. HUHIV se godinama zalaže za informiranje mladih i edukaciju građana, kvalitetnu zaštitu, antidiskriminaciju te unaprjeđenje sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti u Hrvatskoj.

INFORMIRAJ SE – problem nelagode i neznanja i dalje je prisutan u našem društvu čak i nakon toliko godina svjetskih napora da se ova bolest tretira kao globalni problem i zajedničkim ljudskim snagama suzbije na nulu. HIV spada u kronične i krvlju prenosive bolesti i ne prenosi se socijalnim kontaktima koji su ljudima urođeni, prirodni i potrebni. HIV se ne prenosi poljupcem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, zajedničkim druženjem, dijeljenjem obroka, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, odlaskom u školu, kupanjem u bazenu, tuširanjem, ugrizom komarca i sl.

ZAŠTITI SE – HIV je bolest koja se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, stoga je iznimno važno, pogotovo među mladima u periodu spolnog odrastanja, ali i osobama s povećanim rizikom od zaraze, da koriste zaštitu i čuvaju vlastito i tuđe zdravlje.

TESTIRAJ SE – testiranje je jedini način kako saznati svoj HIV status. Unatoč postojanju brojnih preventivnih i edukacijskih programa u svijetu i kod nas kojima se nastoji smanjiti širenje krvlju prenosivih zaraznih bolesti, na žalost izostaje značajniji uspjeh – broj testiranja u Hrvatskoj proteklih godina je vrlo malen. Izbjegavanje službenih zdravstvenih ustanova radi testiranja i savjetovanja zbog nelagode populacijskih skupina koje se nalaze pod povećanim rizikom od zaraze krvlju prenosivim zaraznim bolestima u svijetu je odavno prepoznato kao jedan od glavnih razloga neuspjeha programa sprječavanja širenja ovih bolesti. Težište savjetovanja i testiranja stoga je premješteno iz zdravstvenih ustanova na teren, u zajednicu. Jedino se tako, organiziranim programima prevencije i probira, može uspješno povećati obuhvat osoba s rizikom od zaraze HIV-om. Pružanjem usluga CheckPoint centra od svibnja 2013. – edukacije, savjetovanja i besplatnog, brzog i pouzdanog testiranja na HIV, značajno se povećao interes mladih te se postupno na najkvalitetniji mogući način utječe na zdravlje društva, edukaciju, svjesnost rizika, odgovorno spolno ponašanje, prevenciju i saznavanje svog zdravstvenog statusa. Pretpostavlja se da u Gradu Zagrebu živi najmanje 50.000 osoba s rizikom od zaraze HIV-om. Na području cijele Hrvatske živi najmanje 200.000 osoba s rizikom zaraze HIV-om. Godišnje se u najboljem slučaju do sada dobrovoljno testiralo tek 2% te populacije odnosno najviše 4.000 ljudi. Ova jednostavna matematika govori o stvarnom uvidu u epidemiološku sliku zaraze HIV-om u Hrvatskoj.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"