Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
19

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

SVEČANOST DODJELE UGOVORA POVODOM POČETKA PROVEDBE PROJEKATA U OKVIRU ESF

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

SVEČANOST DODJELE UGOVORA POVODOM POČETKA PROVEDBE PROJEKATA U OKVIRU ESF

Objavljeno: 07.04.2017.

U povodu početka provedbe projekta u okviru ESF natječaja "Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom", Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu u četvrtak, 6. travnja, organiziralo je svečanu dodjelu ugovora, čija vrijednost iznosi 115 milijuna kuna.

 

 

Ugovore su udrugama osoba s invaliditetom, njih 74, uručili predsjednik Vlade, Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, te ministar rada i mirovinskog sustava, Tomislav Čorić.

 

Na svečanoj dodjeli Ugovora sudjelovao je i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci g. Petar Gatarić, kojem je urućen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za pružanje usluga osobne asistencije osobama s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta za projekt "Usluge osobne asistencije II".

 

Ovaj projekt obuhvaća osiguravanje usluga osobnih asistenata i na taj način pruža preduvjete za neovisan život osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osobama s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima. Usluga osobne asistencije se osigurava za 10 korisnika kojima su te usluge neophodno potrebne. Rezultati koji se očekuju su sprječavanje institucionalizacije, unapređenje kvalitete života korisnika, uključivanje korisnika u aktivnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

 

Ciljevi projekta: Povećati socijalnu uključenost i unapređenje kvalitete života osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osobama s mentalnim i intelektualnim oštećenjima kroz pružanje usluge osobne asistencije

 

Vremensko trajanje projekta: 2 godine (28.03.2017. - 28.03.2019.)

 

Projekt je vrijednosti 1.355.670,91 kn i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.

 

Prigodom svečanosti dodjele Ugovora, predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio da će Vlada učiniti sve što može kako bi osjećaj uključenosti, pune ravnopravnosti i integracije u sve sfere društva za 500 tisuća naših sugrađana, osoba s invaliditetom, bio potpun i realiziran. Posebno je naglasio izvrsnu suradnju između zastupnice Ljubice Lukačić i ministrice Nade Murganić, budući da su u gotovo prva tri dana mandata ove Vlade iznašle rješenje za osiguravanje sredstava za potrebe osobnih asistenata. Poručio je da je dijalog Vlade s brojnim udrugama i savezima osoba s invaliditetom kontinuiran i uključiv te podsjetio da je prilikom sastanka održanog u Vladi u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom dogovoreno da će se sve aktivnosti provoditi u duhu partnerstva. Najavio je da će već idućeg tjedna na dnevni red sjednice Vlade biti uvrštena nova Nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Danas dodijeljeni ugovori vrijedni su gotovo 115 milijuna kuna, a premijer Plenković podsjetio je da je Vlada ranije osigurala dodatnih 39 milijuna kuna iz proračuna. „Kada se povežu apsorpcija sredstava iz europskih fondova, sredstva alocirana iz proračuna, politička predanost, konkretni ugovori i povećanje broja asistenata, onda smatram da je Vlada upravo na tragu onoga što je obećala, a to je predan rad i što bolje uključivanje osoba s invaliditetom te pronalaženje sredstava za naknadu usluge osobne asistencije“, kazao je Plenković.

 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uključeno je u korištenje strukturnih i investicijskih fondova – Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj u dijelu koji se odnosi na socijalno uključivanje ranjivih skupina društva. U programskom razdoblju 2014. – 2020. godine ukupno planirana sredstva za projekte iz navedenih fondova iznose oko  250 milijuna eura, a Pozivi za dostavu projektnih prijedloga objavljivati će se kontinuirano tijekom programskog razdoblja.

 

 

U svom obraćanju ministrica Nada Murganić podsjetila je kako se 2006. godine počelo s provođenjem programa asistentskih usluga, te je pomoć asistenata kao najznačajnija i najvažnija mjera za uključivanje osoba s invaliditetom u svakodnevni život, u socijalnu zajednicu. “Napredovali smo po broju asistenata, broju financijskih sredstava, te asistenskih usluga za osobe s različitim vrstama oštećenja”, istaknula je ministrica Murganić. Dodala je kako se povećao broj korisnika asistentskih usluga te kako više od 1488 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj koristi uslugu osobnog asistenata, što je 300 više nego prošle godine. Kako je rekla, tri su izvora financiranja. Prije mjesec dana dodijeljeni su ugovori kojima se usluge asistenata financiraju iz državnog proračuna, iz igara na sreću, a današnji ugovori se financiraju iz Europskoga socijalnog fonda.

 

 

Ministar rada i mirovinskog sustava, Tomislav Čorić, rekao je kako je Ministarstvu kao upravljačkom tijelu Europskoga socijalnog fonda iznimno drago što je natječaj završen i što se može ući u fazu veće uključenosti i poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom.
 

 

Do sada je u okviru planiranih sredstava iz spomenutih fondova objavljeno šest Poziva. Vrijednost svih do sada objavljenih poziva je oko 75 milijuna eura, pri čemu je vrijednost ovog Poziva oko 15 milijuna eura. Program usluge osobne asistencije provodi se u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, a Poziv je otvoren udrugama, savezima, zajednicama, mrežama ili drugim oblicima udruživanja udruga i trajnoga je karaktera.

 

http://www.esf.hr

http://www.strukturnifondovi.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"