Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

“PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!”

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

“PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!”

Objavljeno: 04.01.2012.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine organizira javnozdravstvenu akciju “Prestani pušiti i pobijedi!” na razini države.
Pušenje je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog svijeta i predstavlja epidemiju globalnih razmjera. Većina pušača željela bi prestati pušiti što zbog razvijene ovisnosti o nikotinu nije lako, stoga je uz njihovu vlastitu želju potrebna i podrška obitelji, liječnika i okoline.

DOBRI RAZLOZI ZA PRESTANAK PUŠENJA

• Cigareta sadrži ne samo sadrži katran, ugljični monoksid i nikotin (tvar u cigaretama koja stvara jednako jaku ovisnost kao i heroin), nego još i preko 4.000 kemikalija koje mogu biti vrlo otrovne. To uključuje amonijak, arsen, vodikov cijanid, formaldehid i metan.
• Većina nas zna da katran iz cigarete škodi našim plućima, no jeste li znali da ugljični monoksid pojačava stvaranje tromba u krvi i oštećuje unutarnje stjenke naših arterija dok ulazi u krvotok?
• Ako ste ikada mislili da pušenje izgleda seksi, vrijedi znati da ono može prouzročiti smanjenu plodnost kod žena, a impotenciju kod muškaraca.
• Svi znamo da pušenje uzrokuje rak pluća.  No osim toga ono uzrokuje emfizem, krvožilne bolesti i perifernu vaskularnu bolest, kao i mnoge oblike raka.
• Kod žena koje uzimaju kontracepcijsku pilulu, a puše, 10 puta je vjerojatnije da će doživjeti srčani napadaj ili kap nego kod nepušačica.
• Točna su izvješća da su bebe od pušačica često nedovoljne tjelesne težine i nedonoščad, no jeste li znali da te bebe i više plaču i manje spavaju od drugih beba?
• U djece pušača vjerojatnije će se tijekom njihova života razviti bronhitis, upala pluća i astma.

SUGESTIJE ZA PRESTANAK PUŠENJA

• Priprema je bitna: svakako se dobro pripremite za «Dan prestanka pušenja».
• Prije Vašeg Dana prestanka pušenja, uklonite sve tragove Vašeg pušačkog pribora (tj. upaljače, pepeljare itd.).
• Zatražite podršku svoje obitelji, prijatelja i kolega, jer što više podrške dobijete, to ćete vjerojatno biti uspješniji.
• Savjetujte se sa liječnikom ili ljekarnikom o korištenju pomagala za prestanak pušenja kao što je zamjenska terapija za nikotin (NRT).
• O Vašoj potrebi prestanka pušenja može diskutirati s Vašim liječnikom koji Vam može prepisati druge provjerene terapije koje će Vam pomoći da prestanete pušiti.
• Identificirajte u koja ćete doba najvjerojatnije jako zaželjeti cigaretu, a tada probajte promijeniti svoju rutinu da bi izbjegli iskušenje.
• Kada je vjerojatno da žudite za cigaretom, zabavite se (počnite se baviti novim hobijem ili se čak počnite bavite novim športom).
• Ako budete imali problema, prisjetite se da niste jedini, jer u natjecanju prestani i pobijedi na stotine tisuća pušača jednako se tako bore uz Vaše rame.
• Redovito nagrađujte sebe – priuštite si nešto što volite upravo za onaj novac koji biste inače potrošili na cigarete.
• Razmišljajte na pozitivan način! Vi ste jedina osoba koja ima moć osigurati da ćete Vi uistinu napustiti pušenje!

imagePrestanak pušenja jedna je od najisplativijih zdravstvenih intervencija, koja sprječava pojavu bolesti, povećava uspjeh liječenja i smanjuje smrtnost. Prestanak pušenja je težak i kompleksan proces. Prestankom unošenja nikotina iz cigareta, javljaju se tegobe sindroma ustezanja. Tegobe su neugodne, ljudi se ne osjećaju dobro i teško ih izdrže dulje vrijeme. Podnošenju tegoba pomaže čvrsta odluka pušača, vizualizacija koristi od prestanka pušenja (zdravstvene, financijske, socijalne, estetske ili duhovne koristi), samo nagrađivanje te podrška okoline. Ukoliko su tegobe intenzivne značajno pomažu farmakolološka sredstva za prestanak pušenja. Koje sredstvo odabrati ovisi o preferencijama pušača i komorbiditetu, zbog mogućih kontraindikacija ili neželjenih učinaka lijeka. Prva linija terapije za prestanak pušenja su nikotinska zamjenska sredstva, bupropion i vareniklin. Najbolje rezultate daje kombinacija svih metoda: nakon odluke pušača, savjetovanje stručne osobe uz podršku i farmakološko sredstvo.
Prestanak pušenja donosi ogromnu korist za zdravlje, u bilo kojoj dobi, uvijek je isplativo, kratkoročno i dugoročno, a što se ranije prestane korist je veća.
Hrvatska i ove godine organizira natječaj na razini samo naše države, kako bi se potaknulo pušače da donesu odluku o prestanku pušenja.

PRAVILA ZDRAVSTVENE AKCIJE /NATJEČAJA:

imageU javnozdravstvenoj akciji mogu sudjelovati osobe u dobi od 18 i više godina, koje su redovito pušile godinu dana prije ove zdravstvene akcije/natječaja, a koje se odluče suzdržati od pušenja 4 tjedna i ispune pristupnicu.
Sudionici se na natječaj mogu prijaviti od 04. studenog do 14. studenog 2011. popunjavajući on-line pristupnicu ili putem pošte na adresu:

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
s naznakom:
“Za natječaj - PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!”
Rockefellerova 7
10 000 Zagreb

Prijave pristigle prije ili nakon navedenog roka, neće biti uzete u obzir!

GDJE SE MOŽE NAĆI PRISTUPNICA?

Pristupnica će biti objavljena u dnevnim listovima, 04. studenog 2011. godine u Večernjem listu te 05. studenog u 24 sata, kao i na sljedećim web adresama http://www.24sata.hr i www.zdravakrava.hr.
Tiskane pristupnice pošaljite na gore navedenu adresu, a internet pristupnicu možete popuniti i poslati na web adresi http://www.hzjz.hr!
imageNa pristupnici
sudionici izjavljuju da će se suzdržati od pušenja tijekom četiri tjedna (od 14. studenog do 11. prosinca 2011.) i potom dati istinitu izjavu jesu li obećanje održali. Podaci koji se traže na pristupnici su slijedeći: ime i prezime, adresa, telefon, datum rođenja. Također navode ime, prezime, adresu i telefon svjedoka koji može potvrditi da se osoba suzdržala pušenja.
JEDAN od sudionika natječaja potencijalni je dobitnik nagrade u vrijednosti 10.000 kuna na potrošačkoj kartici.
Javno izvlačenje potencijalnog dobitnika javnozdravstvene akcije održat će se po završetku natječaja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, 10000 Zagreb, Rockefellerova 7, dana 12. prosinca 2011. godine. Nagrada se dodjeljuje nakon što se od sudionika i svjedoka dobije potvrdna izjava o suzdržavanju od pušenja tijekom protekla 4 tjedna. Izjavu se provjerava i odgovarajućim testom. Nagrada će biti dodijeljena 4. siječnja 2012. godine.

NAJVEĆA NAGRADA JE PRESTANAK PUŠENJA I POBOLJŠANJE ZDRAVLJA!

DOBITNICI SU SVI KOJI PRESTANU PUŠITI!

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"