Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

POZIV - OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA OSOBA OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI, 21.05.2016.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

POZIV - OBILJEŽAVANJE NACIONALNOG DANA OSOBA OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI, 21.05.2016.

Objavljeno: 20.05.2016.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske - SDDH kao nacionalnim savezom koji umrežava 32 udruge diljem Republike Hrvatske svake godine obilježava 21. svibnja - Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti.  Ove se godine provodi se kampanja pod motom „I vaše srce je mišić“ sa ciljem senzibiliziranja javnost za izazove mišićne distrofije, povećati vidljivost osoba s mišićnom distrofijom i lokalnih udruga.
 

 

Udruga osoba s invaliditetom Križevci  obilježiti će Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti postavljanjem prigodnog štanda - informativnog kutka na Nemčićevom trgu u Križevcima, u subotu 21.05.2016. godine u vremenu od 10:00 – 12:00 sati.

 

Najveću skupinu neuromuskularnih bolesti čine bolesti gdje postoji patološki proces u samom mišićnom vlakancu odnosno mišićnoj stanici, najelementarnijem dijelu mišića. Slabost i u većini slučajeva smanjenje mišićne mase glavna su obilježja ovih vrsta bolesti, koje jednim imenom nazivamo miopatijama. Među njima ima najviše bolesti koje ulaze u podskupinu mišićnih distrofija, pa je i to jedan od razloga da se naziv distrofija odnosno distrofičar koristi i kod onih stanja gdje je gubitak mišićne mase posljedica drugih promjena a ne primarne bolesti mišića. Sljedeću skupinu čine bolesti neuromuskularne spojnice, dakle bolesti kod kojih se bolesne promjene nalaze u području veze između živca i mišića, odnosno mjesta gdje živac prenosi podražaj mišiću, na što se mišićna vlakna kontrahiraju i dovode do željenog pokreta. Glavni predstavnik ove skupine bolesti je miastenija gravis. Bolesti kod kojih je bolestan proces u području nastavka živčane stanice koji ide u sastav perifernih živaca - nazivaju se perifernim neuropatijama. Ima ih različitih vrsta - uz motorička živčana vlakna zahvaćena su i osjetna pa bolesnik uz slabost mišića ima i smetnje osjeta.

 

Srdačno dobrodošli!

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"