Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

PARLAMENTARNI IZBORI 2011 - GLASOVANJE OSOBA S INVALIDITETOM

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

PARLAMENTARNI IZBORI 2011 - GLASOVANJE OSOBA S INVALIDITETOM

Objavljeno: 04.01.2012.

imageUključivanje osoba s invaliditetom u politički život nije ustupak ranjivoj skupini, nego znak političke ravnopravnosti svih građana. Ona treba biti vidljiva u ostvarivanju biračkih prava, mogućnosti sudjelovanja u političkim raspravama, pokretanju i oblikovanju građanskih inicijativa i olakšanju sudjelovanja u radu predstavničkih tijela
Pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima imaju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, osim osoba koje su pravomoćnom sudskom odlukom lišene poslovne sposobnosti. Na lokalnim izborima pravo glasa imaju svi ovi građani koji ujedno imaju i prebivalište u onom gradu, općini ili županiji gdje se izbori održavaju.
Glasovanje se obavlja osobno na biračkom mjestu, glasačkim listićem.
Izuzetno, osoba s tjelesnim invaliditetom i nepismena osoba može osobno doći na biračko mjesto s osobom od povjerenja koja je pismena i koja će po ovlaštenju birača zaokružiti redni broj na glasačkom listiću ispred izborne liste izborne jedinice za koju birač glasa. Dodatno, ukoliko Državno izborno povjerenstvo donese takvu uputu, slabovidni i slijepi birači mogu glasati samostalno uz pomoć glasačkih listića na Braillevom pismu. Potrebno je pratiti upute Državnog izbornog povjerenstva radi prijave za glasanje putem listića na Braillevom pismu.
imageOsoba koja nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto zbog bolesti ili nepokretnosti obavijestit će o tome na izborni dan birački odbor koji će odrediti dva člana ili zamjenike članova koji će posjetiti birača u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasanje, vodeći računa o tajnosti glasanja. Potrebno je obavijestiti birački odbor što ranije u toku izbornog dana.
U Hrvatskoj se još ne može glasati u bolnicama, staračkim domovima i drugim stacionarima jer se tamo ne otvaraju biračka mjesta, a članovi biračkih odbora rijetko su u mogućnosti doći biračima u navedenim ustanovama.
Birači koje se na dan izbora zateknu u takvim ustanovama, a nemaju prebivalište u mjestu gdje se nalazi ustanova, mogu ostvariti svoje biračko pravo ukoliko se na vrijeme (14 dana prije izbora) prijave za glasanje izvan mjesta prebivališta.
Glasovanje birača na ovaj način poimenično će se navesti u zapisniku o radu biračkog odbora.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"