Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

ODRŽAN 11. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE “KRIŽEVCI 2011”

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

ODRŽAN 11. SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM HRVATSKE “KRIŽEVCI 2011”

Objavljeno: 23.09.2011.

imageNa blagdan Sv. Marka Križevčanina 7. rujna 2011. godine u restoranu “Vojarna” u Križevcima održan je 11. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2011“.
Na susret je bilo prisutno 23 udruga osoba s invaliditetom iz 20 gradova (10 županija i Grad Zagreb), te uvaženi gosti: saborska zastupnica Ljubica Lukačić, župan Koprivničko-križevačke županije g. Darko Koren, gradonačelnik Grada Križevaca g. Branko Hrg, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida gđa. Jozefina Kranjčec, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada g. Josip Petrač sa suradnicima, predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize g. Ivan Vujec, ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci prof. Marija Prodan, predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom gđa. Tamara Premuš i socijalna radnica Lana Banić.
U uvodnom djelu skupu se obratio predsjednik Udruge invalida Križevci g. Petar Gatarić:
“Štovani prijatelji sa invaliditetom, drage gospođe, poštovana gospodo izuzetno mi je zadovoljstvo i čast pozdraviti vas i zaželjeti vam dobrodošlicu na 11. Susretima osoba s invaliditetom hrvatske “križevci 2011”. U ime Udruge invalida Križevci zahvaljujem svima na dolasku i nazočnosti. Sa ovoga mjesta posebno pozdravljam sve osobe sa invaliditetom koji borave u bolnicama, lječilištima, udomiteljskim domovima ili su u svojim domovima na bolesničkom krevetu i nisu mogle biti nazočni ovim susretima. Na današnjoj svetkovini svetog Marka Križevčanina ponovno smo se u velikom broju po jedanaesti put, okupili pod visokim pokroviteljstvom Grada Križevaca i medijskim pokroviteljstvom radija Križevci. Ovim susretima želimo da javnost, tijela javnih vlasti, poslodavci i stručne osobe podignu razinu svijesti da se izmjeni negativna slika o osobama s invaliditetom - da je invaliditet bilo koje vrste samo jedno od obilježja te osobe. da ono nikako ne označava cijelu osobu i da njezin identitet ne može biti to što ona šepa, ne čuje ili ne vidi, nego da je njezin identitet njezina osobnost. Da podignemo određen napredak u položaju osoba s invaliditetom -  osobe s invaliditetom se i dalje susreću sa društvenim predrasudama i socijalnom isključenošću. Odgovorimo na te probleme, koji su često vezani za stereotipe i predrasude, kroz osnaživanje samih osoba s invaliditetom i senzibilizaciju društva za potrebe i interese osoba s invaliditetom.
Da taj dan, 7. rujna 2011. godine ostane u sjećanju ne samo osobama s invaliditetom, već i svim ostalim sudionicima, kao dan u kojoj se dogodila spontanost, iskrenost, radost, dan u kojoj su osobe iz svijeta javnog, kulturnog i političkog života vidjele osobu s invaliditetom kako pleše, pjeva, veseli se, koliko je željna života. Ovi susreti osoba s invaliditetom imaju i duhovni sadržaj, kako bismo u liku i duhu Sv. Marka Križevčanina tražili utjehu, nadu i novu snagu, a u molitvi da nam se udjeli milost da svoju vjeru dublje razumijemo i snagom duha svetoga u njoj živimo. Neka ovi susreti proteknu i u duhu poruke Helen Keller, američke književnice i aktivistice, koje je od djetinjstva je bila slijepa i gluha osoba: “sreću nam ne donosi ono što vidimo i dodirujemo, ni ono što drugi rade za nas, nego ono što mislimo da možemo osjetiti i učiniti za drugoga, a onda za sebe same.”
image11. Susrete osoba s invaliditetom Hrvatske “Križevci 2011” otvorila je saborska zastupnica gđa. Ljubica Lukačić sa prigodnim riječima:
“I ove godine meni je osobita čast da mogu pozdraviti u svom rodnom gradu sve vas i prije svega moje drage prijatelje osobe s invaliditetom hvala vam lijepo što ste me i ove godine pozvali da zajedno s vama sudjelujem na ovim 11. Susretima osoba s invaliditetom „Križevci 2011“, da zajedno s vama sudjelujem u misnom slavlju i da zajedno, evo razmjenjujemo nova iskustva koja smo doživjeli u proteklu godinu dana i vjerojatno ćemo donijeti zajedno neke zaključke kako dalje. Ono što me posebno veseli svake godine kada dođem na današnji dan u ovaj grada je vidjeti kako je grad svake godine sve ljepši, sve pristupačniji. Stoga posebnu zahvalnost danas želim istaknuti vama g. predsjedniče, jer bez udruge osobe s invaliditetom nijedan grad ne bi izgledao ovako, a onda naravno posebnu zahvalnost i vama g. gradonačelniče što ste osjetili i prepoznali da su osobe s invaliditetom ravnopravni građani ovog grada, i da trebaju živjeti život dostojanstven kao i drugi ljudi.”
imageSkupu se obratila i predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida gđa. Jozefina Kranjčec:
“Drago mi je da smo se danas opet okupili u meni dragim Križevcima. Nadam se da ćete se danas lijepo provesti. Želim vam svima da dostojanstveno provedete današnji dan, procesiju, misno slavlje, da sa srcima punima ljubavi družite se jedni s drugima, razmijenite razna iskustva, primjere dobre prakse. kako bi nam svima bilo što bolje i što ljepše. Žel9m vam ugodno druženje, lijep dan i ugodno raspoloženje.”
imageSkupu se obratio i predsjednik Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize g. Ivan Vujec:
“Pozdravljam predsjednika, župana, gradonačelnika i sve goste, sve osobe s invaliditetom koje su se tu okupile. Drago mi je da se jednostavno pokazuje da su ovakva okupljanja potrebna da se ljudi međusobno druže, da se zbliže. Treba otvoriti mogućnost da osoba gdje god da dođe, da obavi sve poslove samostalno, nezavisno i da je to ono pravo u svakom gradu, u svakoj sredini i onda ona može živjeti punim životom. Mislim da je jako dobro to što imamo puno djece koje su uključene u redovni sustav školovanja, da jednostavno kroz redovni sustav dolaze do kvalitetnog znanja i da imaju velike šanse u životnim okolnostima se dokazati. Mislim da su tu bitne udruge i zato je bitno da se mi kao udruge zalažemo za ljudski pristup prema toj djeci da bi oni uspjeli kasnije u životu i da bi živjeli onako kako kažemo punim plućima. Svima želim ugodno druženje, lijep dan, da nam bude lijepo i da razmijenimo iskustva koja ćemo prenijeti u našim udrugama, savezima i cijeloj Hrvatskoj da osobama s invaliditetom u Hrvatskoj bude bolji, kvalitetniji i sigurniji život.”
imageSkupu se također, obratio i predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada g. Josip Petrač:
“g. predsjedniče, g. župane, g. gradonačelniče, dame i gospodo, cijenjeni gosti i domaćini dozvolite da vam pozdravima u ime Hrvatskog saveza udruga invalida rada i svoje osobno ime. Zatim da vas pozdravim u ime Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i ujedno da ispričam g. Bobuša što nije mogao doći zbog ranije preuzetih obaveza, ali je rekao da izručim njegove pozdrave i kada bi barem polovica udruga u Republici Hrvatskoj od svih udruga osoba s invaliditetom radila kao križevačka, svima nama bi bilo puno ljepše. To su njegove riječi. Čestitam organizatoru na ovim 11. Susretima, ovakvo masovno okupljanje mislim da je drugo po veličini u Republici Hrvatskoj sa ovakvom tematikom, što je posebno mi drago. Ovdje sam imao prilike i sresti i visoke crkvene dužnosnike i s njima porazgovarati, što je drugdje rijetkost, čak i u svijetu, pa prema tome se posebno, zahvaljujem g. predsjedniku i svima njegovim suradnicima, i želim svima nama da nam ovdje bude ugodno i da se ugodno osjećamo uz Sv. Marka Križevačanina.”
imageŽupan Koprivničko-križevačke županije g. Darko Koren obratio se skupu sa nekoliko riječi:
“Poštovane dame i gospodo, dozvolite da vas iskreno i od srca pozdravim i iskažem veliko zadovoljstvo da smo se i ove godine ponovno za blagdan Sv. Marka ponovo okupili ovdje u Križevcima. Pozdravljam posebno i čestitam predsjedniku Udruge invalida Križevci g. Petru Gatariću, jer njegova je uloga iznimno veliko u organizaciji ovog događaja, kao i već nekoliko puta spomenutog gradonačelnika grada Križevaca, za kojeg ste vi svi svjedoci koliko se mijenja u posljednjih nekoliko godina. Mislim da nije slučajnost što se ovakav veliki skup osoba s invaliditetom održava svake godine upravo u Križevcima. Pozdravljam sve uvažene goste na čelu sa našom sugrađanskom saborskom zastupnicom i drago mi je naravno da i ona primjećuje, te velike razlike, koje se vide iz godine u godinu ovdje. I ovaj prostor u kojem se nalazimo kao da je zapravo uređivan za potrebe ovakvih skupove ljudi, a sigurno i ovog vrijeme kojim nas je Bog danas obdario doprinijeti će uspješnosti i ovog vašeg okupljanja, kao i sveukupne proslave velikog dana za grad Križevce ali i za Koprivničko-križevačku županiju čiji je on zaštitnik. dan Sv. Marka Križevčanina. Ja vam doista iskreno i od srca želim da vam bude lijepo u našem gradu i u mojem gradu, kao i da ponesete utiske u sredine iz kojih dolazite i preporučite Križevce kao mjesto u kojem svatko može naći dio sebe. Želim vam ugodan boravak, ugodno prevedeno vrijeme ovdje i da se na godinu ponovno vidimo.”
imageSve prisutne pozdravio je i gradonačelnik grada Križevaca g. Branko Hrg:
“Dobar dan svima. Dobar nam je dan, lani nam je bio kišovit, ali to se do sada dogodilo za svetkovine Sv. Marka dva puta. Dva puta smo imali ružno vrijeme.  Jedna godina od tih je bilo lani što znači da budemo narednih par godina imali ovakvo lijepo vrijeme, da ćemo se moći jako lijepo i ugodno ovdje u Križevcima osjećati, ja vjerujem da se vi tako i osjećate, jer da nije tako ne bi nam svake godine dolazili u tako velikom broju na čemu smo vam mi jeko, jako zahvalni i vrlo vas rado dočekujemo ovdje u našem malomu gradu. Svi govore o osobama s invaliditetom, o dostupnosti, o tome da treba svima omogućiti da što lakše žive, ali ja sam moram reći ovak kao osobama s invaliditetom, nije ni onima baš u Hrvatskoj lako živjeti koji se mogu normalno kretati, jer nam malo, malo negdje nekaj ukinu, neke službe pa moramo jedno pedeset kilometara dalje putovati. Oni koji se znači mogu kretati imaju istih problema, kao i osobe s invaliditetom, tako da na neki način smo tu polako izjednačeni. Ne maltretiram vas s time, ali moram jednostavno, to je negdje u meni taj jedan revolt i bunt stalno me kolje i glođe i ja ga jednostavno moramo iznositi gdje god se nalazim pred određenim auditorijem ljudi. Na godinu kada dođete ovdje biti će još nekih promjena. Sada radimo mali vrtić pa poslije toga starački dom, škola je napravljena. Znači ono što i je konačni cilj ovdje je taj da ne idete daleko u procesiji. Naime, u budućnosti bi u ovom južnom dijelu ovog prostora trebala biti glavna hodočasnička crkva Bjelovarsko-križevačke biskupije, svetište Sv. Marka križevčanina, a vi kao osobe s invaliditetom sigurno ste začetnici i onaj temelj hodočasnika u gradu Križevcima. Na tome vam hvala. Budite veseli, lijepo se zabaviti i dođite nam opet.”
imageSudionici susreta priključili su se i svečanoj procesiji, te prisustvovali i na misnom slavlju na trgu J. J. Strossmayera u Križevcima koju je predvodio Bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.
Nakon misnog slavlja 11. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske posjetio je i blagoslovio jelo Generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije, mons. Stjepan Ptiček sa nekoliko prigodnih riječi:
“Hvaljen Isus i Marija! Ja vas srdačno u ime našega Vjekoslava Huzjaka, biskupa Bjelovarsko-križevačke biskupije od srca pozdravljam. Također i u svoje ime. Evo ovdje me poslao biskup da budem malo s vama, odnosno da vas lijepo pozdravim i da zaželim puno Božjeg blagoslova. Budući da danas slavimo Sv. Marka Križevčanina, zaštitnika naše Bjelovarsko-križevačke biskupije. Slavimo onoga koji je imagedao svoj život za svoju vjeru za Isusa Krista, evo on neka izmoli vama snagu i jakost da u svom životu lakše nosite svoje teškoće, svoje probleme i da u svemu vidite da je Bog uz vas. Isus je uvijek volio one koji su u potrebama, tješio je žalosne, pogotovo pomagao bolesnicima. Svi smo mi u nekim bismo rekli poteškoćama. Nekome kako ja znam reći, fali na glavi, a nekom u glavi, a svi smo mi na neki način hendikepirani, ali to ne znači da smo daleko od Boga. Bog nas voli i trebamo jedni druge voljeti. Isus nas je naučio da jedni druge volimo, razumijemo i da jedni drugima pomažemo i onda je rekao da toliko smo njegovi koliko smo pomagali onima kojima je bilo potrebno. Evo vi ste jedni uz druge. Jedni drugima možete biti radost, snaga, jakost. Možete s druge strane biti i teret, ali ja vjerujem da ste vi jedni drugima dobrota, ljubav, pomoć u vašim teškoćama, pa evo neka vas Gospodin u tome blagoslovi. Neka vam dade snage i jakosti, a Sv. Marko neka vam izmoli puno snage i jakosti kojom je on svjedočio svoju vjeru, trpio svoje mučeništvo, evo tako da i vi možete izdržati sve kušnje u ovome životu, a Bog će sigurno dati ono što vam je potrebno da izdržite i posebno nagraditi u vječnom životu, jer svi mi tražimo prema vječnom životu i hvala Bogu da ovaj život završava, da ne traje vječno”.
Nakon ručka nastavljeno je druženje osoba s invaliditetom uz razgovor, glazbu i ples.
imageimage

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"