Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA, 05.02.2015.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA, 05.02.2015.

Objavljeno: 06.02.2015.

Dana 05.02.2015. godine u multimedijskoj dvorani gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci, Trg Sv. Florijana 14, održala se Završna konferencija EU projekta „Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav“/„Integration of children with disabilities from Križevci and surrounding area in the regular educational system“.

Predsjednik Udruge invalida Križevci Petar Gatarić u uvodnom obraćanju predstavio je program konferencije, dok je Ivana Hrg Matušin, voditeljica projekta održala prezentaciju ostvarenih rezultata projekta.
U ime Grada Križevaca prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović, koji je prije svega pozdravio sve korisnike ovog projekta, čestitao Udruzi invalida Križevci i pojedincima na uspješnim rezultatima, dodavši da je Udruga invalida Križevci jedna od najaktivnijih i najsposobnijih Udruga u Gradu Križevcima.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA komponenata IV – Razvoj ljudskih potencijala – Program Europske unije za Hrvatsku – "Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav", koji je ujedno i jedini takav projekt financiran sredstvima Europske unije u Koprivničko – križevačkoj županiji.
Nositelj projekta je Udruga invalida Križevci, sami projekt trajao je 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 247.178,00 €. Europska unija financirala je 95%, dok je Udruga invalida Križevci sudjelovala sa 5% novčanih sredstava. Projektni partneri su: Grad Križevci, Dječji vrtić Križevci, OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ "Vladimir Nazor" Križevci, Gimnazija I.Z.Dijankovečkog Križevci i Gradska knjižnica "Franjo Marković" Križevci.
Ovim projektom ostvaren je cilj – osiguravanje jednakih mogućnosti za djecu s teškoćama na svim razinama obrazovnog sustava, od vrtića, osnovne i srednje škole, te ostalih ustanova u kojima djeca stječu znanja. Individualni pristup djeci predškolske dobi i učenicima s teškoćama. Omogućio im je ravnopravnu uključenost u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kvalitetniji pristup izvorima znanja i informiranja, veću društvenu podršku i bolje razumijevanje, te da imaju jednake mogućnosti i jednaku startnu poziciju kao i druga djeca u području obrazovanja.

Ravnopravno uključivanje djeca s teškoćama u nastavu omogućeno je pomoću asistenata koji su radili na individualnoj razini. Također, putem projektnih aktivnosti omogućen je i fizički pristup učionicama i toaletima na prvom i drugom katu budući da su škole u kojima se održava nastava starije gradnje te nisu imale adekvatan pristup svim učionicama.
Jedan od specifičnih ciljeva bila je i pomoć odgojno obrazovnim ustanovama pri razvijanju programa prilagođenih djeci s teškoćama te edukacija osoblja, kao i fizički pristup putem kojeg je djeci s teškoćama pružena mogućnost da koriste nastavnu literaturu prilagođenu njihovim potrebama, dok su o njima skrbili kompetentni i educirani nastavnici, odnosno stručnjaci i tako im pružali najvišu moguću kvalitetu obrazovanja. Projektne aktivnosti obuhvatile su kupnju potrebne specijalizirane opreme poput prilagođenih tipkovnica, stolica i stolova, induktivne petlje i opreme za slijepu djecu s teškoćama te didaktičke opreme kojom se odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, kao i samoj djeci olakšao rad na nastavnom satu.

Prilagodbom vrtića (Dječji vrtić Križevci), osnovne i srednje škole (OŠ Ljudevita Modeca, Gimnazija I.Z.Dijankovečkog) i Gradske knjižnice "Franjo Marković", djeci s teškoćama omogućeni su svi potrebni uvjeti za daljnje ravnopravno obrazovanje. Kao pozitivan primjer naglašena je aktivnost i provedba projekta u OŠ Ljudevita Modeca, gdje je i ugrađena vertikalno podizna platforma i osigurani prilagođeni stolovi i stolice za učenike s teškoćama.
Iz Udruge invalida Križevci dodali su da će se i dalje nastavljati javljati na natječaje i pozive za projekte koji se bave integracijom osoba s teškoćama.

Kratak video uradak Udruge invalida Križevaca i samog projekta može se pogledati na slijedećem linku:

"Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"