Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

ODRŽANA TRIBINA “DISKRIMINACIJA I NASILJE NAD ŽENAMA S INVALIDITETOM”, 26.11.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

ODRŽANA TRIBINA “DISKRIMINACIJA I NASILJE NAD ŽENAMA S INVALIDITETOM”, 26.11.2013.

Objavljeno: 27.11.2013.

Udruga invalida Križevci u suradnji sa Udrugom žena „HERA“ Križevci organizirala je dana 26.11.2013. godine u multimedijskoj dvorani gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci  tribinu pod nazivom „Diskriminacija i nasilje nad ženama s invaliditetom“.
Tribina je organizirana povodom 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama koji započinje 25. studenog - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te završava 10. prosinca - Međunarodnim danom ljudskih prava.
Žene s invaliditetom su posebno osjetljiva društvena skupina koja se često radi svog spola i radi svog invaliditeta nalazi u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce i žene bez invaliditeta, ali i u odnosu na muškarce s invaliditetom. O nasilju nad ženama s invaliditetom još se uvijek malo govori jer ga žene vrlo rijetko prijavljuju iz mnogobrojnih razloga, stoga je cilj ove tribine bio progovoriti o specifičnim problemima, poteškoćama te diskriminaciji žena s invaliditetom.
Na tribinu su prisustvovali i g. Ivan Vuk, zamjenik gradonačelnika grada Križevaca, g. Danijel Petek, načelnik Policijske postaje Križevci i g-đa. Kristina Frtalić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci.
U uvodnom djelu sve prisutne pozdravila je g-đa. Marina Švagelj Jažić,  predsjednica Udruge žena „HERA“ Križevci, te je ukratko predstavila Kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja je započela 25. studenog – na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava. Također, pozvala je sve da na stranicama potpisujem.org potpišu, odnosno daju svoj glas ratifikaciji Konvencije vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.
Ispred Udruge invalida Križevci sve je pozdravio Petar Gatarić, predsjednik Udruge te posebno istaknuo zadovoljstvo što je tribina zajednički organizirana s Udrugom žena „HERA“ Križevci i SOIH – Mreže žena s invaliditetom na čelu s koordinatoricom g-đom Maricom Mirić i tako zajednički otvorili temu diskriminacije i nasilja nad ženama s invaliditetom. Žene s invaliditetom su dvostruko diskriminirane – na osnovi spola i invalidnosti. Osobe s invaliditetom imaju iskustva zlouporabe i nasilja svih vrsta (fizičko, emocionalno i seksualno). Kada govorimo o nasilju nad ženama s invaliditetom, onda se to odnosi na nasilje unutar obitelji, gdje najviše prevladava psihičko nasilje od strane bračnog partnera ili drugih članova obitelji, zatim nasilje od okoline i nasilje na radnom mjestu. Posebni problem je i ne prijavljivanje nasilja nad osobama s invaliditetom. Kao razlozi tome navode se: povećana ovisnost o drugoj osobi, osjećaj nemoći, teškoće u dokazivanju nasilja, te nepovjerenje u sustav.
G-đa. Marica  Mirić, koordinatorica SOIH – Mreže žena s invaliditetom istaknula je da je s jučerašnjim danom pokrenuta Kampanja „Bijele vrpce“ za muško NE nasilju nad ženama. Uz nasilje nad ženama s invaliditetom ima i nasilja nad muškarcima s invaliditetom, dosta i vršnjačkog nasilja, te nikada nije previše govoriti i treba razvijati obitelj, njegovati obitelj i njegovati odnose u društvu. G-đa. Marica Mirić imala je i izlaganje – prezentirala je i istraživanje o ženama s invaliditetom koje su proveli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"