Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

NA MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM ODRŽANA AKCIJA “NE BUDITE OZNAČENI”, 03.12.2014.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

NA MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM ODRŽANA AKCIJA “NE BUDITE OZNAČENI”, 03.12.2014.

Objavljeno: 03.12.2014.

Udruga invalida Križevci u suradnji sa Policijskom postajom Križevci i Gradom Križevci  organizirala je preventivno-represivnu akciju "Ne budite označeni“.

Akciji su nazočili predsjednik Udruge invalida Križevci g. Petar Gatarić, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca g. Tomislav Katanović i policijski službenici. 
Preventivno-represivnu akciju proveli smo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom kako bi se smanjio broj nepropisno parkiranih vozila na mjestima rezerviranima za vozila osoba s invaliditetom te upozorili na potrebu propisanog označavanja vozila parkiranog na mjestu za osobe s invaliditetom, odnosno na važeći "znak pristupačnosti" prema Pravilniku o znaku pristupačnosti ("Narodne novine", broj 78/08. i 87/14.).
Prema podacima iz Ureda državne uprave, Ispostave u Križevcima do sada je izdano 369 „znakova pristupačnosti“.
Prema podacima iz Hrvatskog registra osoba s invaliditetom u gradu Križevcima živi 21155 osoba od čega su 2252 osobe s invaliditetom (10,7%). Među njima  nalaze se i osobe koje se teško i bolno kreću maksimalno do 100 metara uz pomoć pomagala: štapa, štaka, proteza, hodalica i kolica.
Te se osobe na veće udaljenosti od mjesta stanovanja kreću automobilom, a vozi ih netko od najbliže rodbine ili prijatelja. Samo relativno mali broj njih samostalno voze automobil uz pomoć ručnih komandi i automatskog mjenjača. Kad dođu na cilj pojavljuju se novi problemi, a to su nepristupačna parkirališna mjesta i razne barijere (stube, rubnjaci). Zbog tih fizičkih barijera teško pokretne osobe uglavnom su zatočene u svojim stanovima i ne mogu živjeti normalnim životom.
Diskriminacija s kojom se osobe s invaliditetom suočavaju ponekad je utemeljena na predrasudama prema njima, ali češći je uzrok činjenica kako su osobe s invaliditetom u velikom broju zaboravljene i ignorirane. To rezultira nastankom i pojačavanjem barijera u okruženju i stavovima, što onemogućava osobama s invaliditetom sudjelovanje u društvu.
Pristupačnost odnosno pravo parkiranja osobe s invaliditetom na zato propisano parkirno mjesto, jedan je od osnovnih preduvjeta  za uključivanje osoba s invaliditetom  u aktivnosti svakodnevnog življenja.

Članovi Udruge invalida Križevci zajedno sa policijskim službenicima obišli su parkirališna mjesta u gradu, te djelili upozoravajuće letke za vozače koji su se nepropisno parkirali na parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"