Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

ODRŽANA I. KONFERENCIJA EU PROJEKTA ”OSNAŽIVANJE OBITELJI I DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU”

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

ODRŽANA I. KONFERENCIJA EU PROJEKTA ”OSNAŽIVANJE OBITELJI I DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU”

Objavljeno: 19.09.2014.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize 17. rujna 2014. godine održao je I. Konferenciju projekta ”Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju”, u sklopu IPA IV. komponenta ”Operativni program razvoja ljudskih potencijala 2007. – 2013.”, financiranog kroz program dodijele bespovratnih sredstava ”Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza II”. Inače, provedba projekta započela je 21. lipnja 2014. i traje do 20. prosinca 2015. godine, a ukupnu visinu sredstava projekta financira najvećim dijelom Europska unija bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (88,08%) dok se preostali dio financira iz sredstava HSUCDP (11,92%). Partneri na projektu su Centar za rehabilitaciju Zagreb, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar i Udruga invalida Križevci.

Ovim projektom razvijaju se kvalitetne socijalne usluge upravo u sredinama od posebnog državnog interesa s ciljem da se obiteljima koje brinu o članovima s teškoćama omogući postizanje bolje ravnoteže između njihove radne i obiteljske uloge. Na taj način se unaprijeđuju standardi osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, te se ustraje u njihovoj integraciji u širu društvenu zajednicu.

Konferencija se održala u prostoru Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, u Zagrebu, a otvorio ju je predsjednik HSUCDP Ivan Vujec, prilikom čega je pozdravio prisutne i izrazio veliko zadovoljstvo s početkom provedbe aktivnosti projekta, ukratko se osvrnuvši na korisnost istoga, te naglasio kako se djelovanje organizacija civilnoga društva na bi smjelo orijentirati isključivo na velike gradove već i na ruralne sredine, gdje su itekako prisutni brojni problemi i gdje se najviše javljaju potrebe za kvalitetnom skrbi osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Nakon uvodnih riječi, konferenciju je nastavila voditeljica projekta Sanja Lazić, koja je prisutnima predstavila projekt, glavne ciljeve, te aktivnosti i rezultate istoga. U svojem izlaganju, gđa. Lazić je istaknula kako su glavne vrijednosti ovoga projekta svakako ustrajanje na prevenciji institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju, razvojem socijalnih usluga, te zapošljavanje 6 novih stručnjaka s područja 3 županije od posebnog državnog interesa iz udruga partnera na projektu, koji će u sklopu projekta dobiti i stručnu edukaciju od stručnjaka iz partnera Centra za rehabilitaciju Zagreb. Ono što također obuhvaćaju aktivnosti projekta je osiguravanje dostupnosti patronaže, psihosocijalnog osnaživanja obitelji i djece s teškoćama u razvoju, odmora od skrbi kroz okupacijsku terapiju kao inovativne i integrativne socijalne usluge u zajednici, te osnivanje dnevnih centara u 3 županije čime će se omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju.
Nakon predstavljanja samoga projekta, uslijedilo je predstavljanje partnera na projektu kao i njihovih uloga unutar projekta.
Ispred partnera Centra za rehabilitaciju Zagreb, izlaganje je održala predstojnica podružnice Sloboština CRZ Teodora Not koja je nazočnima predstavila dosadašnji rad Centra u patronaži i aktivnosti ostalih podružnica Centra, te prisutnima objasnila ulogu Centra u projektu. U svojem izlaganju, gđa. Not naglasila je kako Centar snažno podupire procese deinstitucionalizacije, te da upravo kroz ovaj projekt Centar vidi širenje djelokruga svojeg rada stručnih timova i u županije od posebnog državnog interesa. Nadalje, koordinatorica projekta Gordana Karlovčan, također iz Centra za rehabilitaciju Zagreb prisutnima je pobliže objasnila sadržaj i korist edukacija stručnih timova, kao i korisnost PIS aplikacije (Patronažni informacijski sustav), čija je izrada predviđena unutar projekta. Kako ističe gđa. Karlovčan, veliku prednost Centar vidi upravo u PIS aplikaciji, koja će Centru ostati na korištenje kao podrška u radu mobilnim timovima, odnosno timovima koji su na terenu i koji kroz aplikaciju vode evidenciju svojih korisnika usluga, kao i učestalost i evaluaciju rada.
U nastavku predstavljanja, ispred partnera Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke Županije iz Petrinje, uslijedilo je izlaganje tajnice i voditeljice stručne službe UOSISMŽ Aleksandre Milković, koja je prisutnima predstavila dosadašnji rad udruge, prethodna iskustva, razloge ulaska u partnerstvo na projektu, te njihovu ulogu i dobrobit od cijelog projekta. Ovom prilikom, gđa. Milković je prisutne upoznala s prethodnim projektima HSUCDP u kojima je UOSISMŽ bio partner, te naglasila važnost edukacije pružene od strane Centra za rehabilitaciju Zagreb, kako bi UOSISMŽ u svojoj lokalnoj sredini postao svojevrsnim centrom za pružanje socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju.
Nadalje, uslijedilo je predstavljanje partnera Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, pri čemu je predsjednik UTIB Tomislav Novosel prisutne također upoznao s aktivnostima udruge kao i dosadašnjim radom i uspjesima. Isto tako, ovom prilikom gdin. Novosel izrazio je zadovoljstvo glede partnerstva na projektu, te iznio niz dobrobiti koje će njihova udruga i županija kroz ovaj projekt polučiti. Kako tvrdi gdin. Novosel, ovaj projekt će imati određeni odjek i rezultate u zajednici, a svakako će omogućiti bolju ravnotežu između radnih i obiteljskih obaveza za obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.
Naposlijetku, ispred partnera Udruge invalida Križevci, izlaganje je održao administrativni referent UIK Mario Stančić, koji prisutnima predstavio rad udruge i suradnju s lokalnim i nacionalnim tijelima, te istaknuo važnost projekta za udrugu i lokalnu zajednicu kojim se pak omogućuje pružanje kvalitetnijih socijalnih usluga obiteljima koje skrbe o članovima s teškoćama.

Konferenciju je zatvorio predsjednik HSUCDP Ivan Vujec koji je partnerima zaželio mnogo uspjeha u provedbi projektnih aktivnosti, te se zahvalio prisutnima na sudjelovanju.

Izvor: http://www.hsucdp.hr

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"