Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

ODRŽAN XXI. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

ODRŽAN XXI. HRVATSKI SIMPOZIJ OSOBA S INVALIDITETOM

Objavljeno: 21.10.2016.

Dana 17. i 18.10.2016. godine u hotelu Holiday u Zagrebu održao se XXI. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem na temu: "KONVENCIJA UN O PRAVIMA OSOBA S INVALIDITETOM - PRIMJENA I MONITORING"  u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH.
Na simpoziju gosti iz Europskog foruma osoba s invaliditetom govorili su oko inkluzivnog dodatka, iskustva Britanije.
g. Boris Šuštaršić iz Europskog saveza osoba s mišićnom distrofijom imao je izlaganje iskustva Slovenije u sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom.
Predstavnici Zavoda za profesionalnu orijentaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom predstavili su kvotni sustav zapošljavanja i poticaje za zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Održane su i dvije paralelne radionice „Žene s invaliditetom“ i „Rana intervencija“.
U sklopu radionice  „Rana intervencija“ istaknuta je važnost rane intervencije kod djece s teškoćama u razvoju ali i odraslih osoba koje postanu osobe s invaliditetom. Kao osnovni problemi istaknuti su nedostatak informacija o pružateljima usluga i neumreženost pružatelja usluga, potreba za pronalaženjem sustavnih rješenja i potreba za edukacijom stručnjaka. Također, navedeno je da se većina ustanova nalazi na području grada Zagreba i da roditeljima nedostaje potpora u zajednici.
Ispred Grada Zagreba gđa. Marinka Bakula Anđelić predstavila je Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2016. – 2020.

Također, bilo je i govora oko osobnih pomagača, gdje su udruge iznijele svoje probleme i poteškoće u provedbi projekta osiguravanja osobnog asistenta iz ESF-a, tj. nastavak financiranja.

Kao zaključci simpozija navedeni su: potreba za sudjelovanjem osoba s invaliditetom u svim procesima donošenja odluka, pitanje sustavnog financiranja udruga i saveza, nastavak rada Povjerenstva za inkluzivni dodatak, pokretanje  projekata za krizna stanja, upućivanje zaključaka novoj Vladi Republike Hrvatske, pokretanje pitanja rane intervencije, hitno upućivanje pisma Hrvatskom zavodu za zapošljavanje vezano uz probleme s financiranjem, osnivanje Povjerenstva u koje će biti uključeni predstavnici udruga i saveza za hitan sastanak s nadležnim Ministarstvima vezano uz pitanje financiranja osobnih pomagača.

Na simpoziju je sudjelovalo oko 200 osoba, među kojima su bili predstavnici ministarstava, grada Zagreba, međunarodnih organizacija osoba s invaliditetom, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, medicinskih organizacija, saveza, udruga, ustanova, škola, centara za rehabilitaciju i brojni drugi.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"