Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

NACIONALNI DAN OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM, 05.05.2016.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

NACIONALNI DAN OSOBA S CEREBRALNOM PARALIZOM, 05.05.2016.

Objavljeno: 05.05.2016.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize zajedno sa svojim udrugama obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom okruglim stolom na temu "Izgradnja kapaciteta za socijalne usluge u zajednici".

 

Socijalne usluge namijenjene djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom definirane su u UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, u dokumentu Europska platforma za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Europskoj strategiji za osobe sa invaliditetom 2010.-2020., Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007.-2015., Zakonom o socijalnoj skrbi.

 

U tom smislu područje razvoja i širenja mreže socijalnih usluga za osobe s invaliditetom jasno je definirano obavezom o provedbi članka 19. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koji definira obavezu vlasti i drugih dionika da osiguraju razvoj socijalnih usluga u zajednici osposobljene za podršku neovisnom življenju osoba s invaliditetom. Pritom treba razvijati specijalizirane usluge kao što su npr. usluge osobne podrške, programe osposobljavanja korisnika za zapošljavanje i stjecanje vještina, usluge rane intervencije, dnevne boravke, modernizirati postojeće programe pomoći u lokalnoj zajednici i učiniti ih troškovno učinkovitijima.

 

Socijalne usluge za osobe s invaliditetom se još uvijek ne pružaju u dovoljnom opsegu i prema stvarnim potrebama, te je izrazit manjak brojnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju unatoč višegodišnjim inicijativama i pokazateljima udruga osoba s invaliditetom koje se financiranju projektno.
Proračunska sredstva koja se za usluge izdvajaju, nikako se ne bi trebala koncentrirati u velikim ustanovama nego je potrebno proširiti i osposobiti veći broj malih, ali kvalitetnih pružatelja usluga, dostupnih u svim lokalnim zajednicama gdje korisnici žive.

 

Udruge osoba s invaliditetom kao pružatelji socijalnih usluga su i sada na vrlo rizičan način povlastito funkcioniranje preuzele na sebe ulogu apsorpcije velikog broja zapošljavanja preko mjera javnih radova i projekata; zapošljavajući na taj način i do 80% svih pomagača/pružatelja usluga, pružajući visoko specijalizirane usluge svojim korisnicima te stoga angažman udruga osoba s invaliditetom u pružanju socijalnih usluga zauzima značajno mjesto.

 

Obilježavanjem ovogodišnjeg Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom želi se prikazati rad udruga osoba s invaliditetom i doprinos socijalnim uslugama u zajednici utjecati na javnu svijest o problemu, iskazati potrebu za ravnomjerno zastupljenim uslugama te integrirati usluge u sustav financiranja udruga osoba s invaliditetom na održiv način.

 

Svim osobama s cerebralnom paralizom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima, te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju kvalitete življenja osoba s cerebralnom paralizom upućujemo čestitke povodom 5. svibnja - Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom.

 

 

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"