Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI, 21.05.2014.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD NEUROMUSKULARNIH BOLESTI, 21.05.2014.

Objavljeno: 21.05.2014.

Dan 21. svibnja proglašen je Nacionalnim danom oboljelih od neuromuskularnih bolesti. Trenutno je poznato oko 40 neuromuskularnih poremećaja katalogiziranih u dvije grupe (neuropatije i miopatije) određene tipom tkiva koji je napadnut. Istovremeno ove grupe su katalogizirane u daljnje podgrupe.

Danas nema lijeka niti uspješne terapije da zaustavi ili spriječi razvoj mišićne distrofije niti za većinu poznatih neuromuskularnih bolesti. Pa ipak, postoje brojni tretmani koji ublažuju neke od simptoma, barem u malom obimu ili usporuju njegov neizbježan napredak. Kao cjelina, neuromuskularne bolesti pogađaju ljude u svim razdobljima života: djeca, adolescenti, odrasli ili starija dob, i to oba spola. Njihov učinak je od postepenog gubitka mobilnosti i samostalnosti do teške invalidnosti i smrti u najtežem obliku (najčešće od ovih su ALS i Duchenne mišićna distrofija). Njezina prisutnost je raširena u cijelom svijetu, nema zemlje niti regije bez osobe pogođene nekim tipom mišićne distrofije ili neuromuskularne bolesti. Pojavljivanje neuromuskularnih bolesti je općenito 1 na svakih 1000 rođenih, dok je mišićna distrofija općenito blizu 1 na svakih 2000 rođenih, a u pojedinačnim raznolikostima najveća učestalost je nađena kod Duchenne mišićne distrofije (najčešćom i najtežom) gdje se pojavljuje kod 1 od 3500 rođene muške djece.
Usprkos tomu što su neuromuskularne bolesti i posebno mišićne distrofije u cjelini učestalije nego mnoge poznate genetske bolesti, ljudi sa neuromuskularnim bolestima i mišićnom distrofijom kroz povijest su bili kulturno i socijalno na rubu u većini zemalja, a posebno u zemljama u razvoju.
Zbog svih ovih razloga, odlučeno je da se 21. svibanj proglasi Nacionalnim danom oboljelih od neuromuskularnih bolesti i još jednom podigne svijest u većini medija (TV, radio, novine), vlade, zdravstvenih i javnih ustanova, i pojedinaca o našoj nevidljivoj ali prisutnoj populaciji. Cilj je da svi mogu doprinijeti da se poveća pažnja i razumijevanje ovih bolesti koje uništavaju živčano i mišićno tkivo. Unatoč nedostatku lijeka oni pogođeni bolešću mogu na ovaj način pokrenuti mnoštvo akcija na nacionalnoj i internacionalnoj razini sa ciljem da se poboljša kvaliteta života svih neuromuskularnih bolesnika i iznad svega uliti im nadu.

Ne zaboravite stoga da je “I vaše srce mišić“.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"