Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA, 21.3.2018.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA, 21.3.2018.

Objavljeno: 20.03.2018.

Hrvatski Sabor na svojoj sjednici održanoj dana 13. veljače 2009. godine donio je Odluku o proglašenju „Nacionalnog dana invalida rada“ – 21. ožujak („Narodne novine“, broj: 24/09).

 

Hrvatski savez udruga invalida rada organizira  Nacionalnu  kampanju „Tjedan dana s invalidima rada“ u sklopu Nacionalnog dana invalida rada koja će trajati od 19. do 25. ožujka 2018.
S ovom Kampanjom želimo upozoriti javnost o općim i posebnim problemima invalida rada, te mogućim prijedlozima za rješavanje istih. Također, želimo ostvariti suradnju i povezivanje s tijelima državne uprave koji su nadležni za provedbu javnih politika koje su bitne za invalide rada.

 


Kampanjom želimo ukazati da u Hrvatskoj još nisu iskorišteni potencijali i sposobnosti invalida rada, jer u društvu prevladava mišljenje da je invaliditet sinonim za radnu nesposobnost. Invaliditet je godinama razlog preranog umirovljenja osoba čije su se preostale radne sposobnosti mogle koristiti, ali ih je društvo pasiviziralo i isključilo iz procesa rada. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ne samo da nije razvijala sustav profesionalne rehabilitacije, nego ga je godinama zapuštala i marginalizirala, a posebno smatramo potrebnim navesti da je obrazovni sustav za osobe s invaliditetom zastario i ne odgovora potrebama tržišta rada. Procjena preostalih sposobnosti i njihov razvoj kroz profesionalnu rehabilitaciju i prekvalifikaciju je ključ očuvanja i razvijanja preostalih radnih sposobnosti osoba s invaliditetom. Smatramo da se u Hrvatskoj nedovoljno potiče razvoj fleksibilnih oblika rada, a podrška na radnom mjestu nije na zadovoljavajućoj razini. U brojnim djelatnostima ima prostora u kojima možemo i trebamo iskoristiti potencijale invalida rada i ako stremimo harmoničnom razvoju u njemu mora biti mjesta za njih. Nužno je da se dobar zakonodavni okvir, progresivne i osmišljene poslovne politike podudaraju s interesom  osoba s invaliditetom, poslodavaca i društva u cjelini.

 


Obilježavanjem Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujak ostvaruje se elementarna komunikativna povezanost šire društvene zajednice s najvećom populacijom osoba s invaliditetom – invalidima rada, njihovim problemima, pravima, aktivnostima i nastojanjima na prevenciji invaliditeta i zaštiti na radu.
Osobe s invaliditetom – invalidi rada obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada, smatraju neophodnim iz razloga upozoravanja šire javnosti sa pravima i interesima invalida rada, ujedno ostvariti visok stupanj prepoznatljivosti, senzibilizirati javnost sa problemima sa kojima se susreću invalidi rada, te poglavito ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

 

Udruga osoba s invaliditetom Križevci obilježiti će Nacionalni dan invalida rada postavljanjem prigodnog štanda - informativnog kutka, na Nemčićevom trgu u Križevcima od 21.03.2018. godine u vremenu od 10:00 – 12:00 sati.

Tom prigodom uspostaviti ćemo komunikaciju sa svojim sugrađanima o: 

 

-promoviranju prava invalida rada odnosno osoba s invaliditetom;

 

-podizanju razine javne svijesti o problemima, pravima i interesima invalida rada odnosno osoba s invaliditetom;

 

-borbi protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema invalidima rada odnosno osoba s invaliditetom na svim područjima života.

 

Srdačno dobrodošli!

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"