Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
19

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 22.09.2017.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 22.09.2017.

Objavljeno: 22.09.2017.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas u spomen na ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke u brakorazvodnoj parnici Gordane Oraškić, čiji je suprug Mato Oraškić na Općinskom sudu u Zagrebu prije 14 godina ubio sutkinju, odvjetnicu i svoju suprugu, a sudsku službenicu teško je ranio.

Nijedno nasilje nije opravdano, pa tako niti nasilje nad ženama. Stoga je važno da se o nasilju ne šuti, nego da se pravodobno prijavi.

 

Kako prepoznati nasilje u obitelji?

"Nasilje u obitelji nije novi fenomen. U mnogim društvima u svim razdobljima bilo je situacija kad su žene i djeca smatrani posjedom, vlasništvom muškarca (a ponegdje ih još uvijek promatramo kao takve). Nasilje nad „svojinom“ ne samo da nije bilo zabranjeno, nego je bilo izričito dopušteno. Posljednjih se desetljeća ta situacija temeljito promijenila. Odnosno, polako se mijenja i ono što je bilo u sferi privatnog, u sferi obitelji – postaje javno i političko. Pristup se mijenja – pa tako ono što nazivamo nasiljem nije samo fizička ozljeda vidljiva oku, već je nasilje i sustavno vrijeđanje, omalovažavanje, kontroliranje, zastrašivanje, prijetnje smrću ženi i njenim bližnjima, ograničavanje slobode kretanja, kontroliranje materijalnih resursa te seksualno zlostavljanje – što znači bilo koji seksualni čin ili pokušaj ostvarivanja seksualnog čina, neželjeni seksualni komentar ili prijedlog koji je usmjeren protiv osobe i njezine seksualnosti, a koji može počiniti druga osoba bez obzira na odnos sa žrtvom ili situaciju u kojoj se nalaze. Prepoznati nasilje nije u obitelji nije teško, ako ne zatvaramo oči pred očitim", kaže  Neva Tölle iz Autonomne ženska kuća Zagreb.

 

Ukoliko prepoznamo obiteljsko nasilje, možemo li i mi nekako pomoći žrtvama?
"Naravno da možete. Kad je prisutno nasilje u obitelji, stvara se jedna delikatna i specifična atmosfera. Postoji niz razloga zašto žena ostaje u takvim vezama, ali jedno je bitno usvojiti. Nasilje nije krivica žene – žene nisu suodgovorne za nasilje koje im se dešava. Ako ženama priđete sa ovakvim jasnim stavom već ste dosta učinili. Naime, mnogi i u najboljoj namjeri da pomognu često kreću polazeći od sebe pa se često može čuti: Kako možeš to trpjeti, ja bi odmah otišla da samo vikne na mene! Ili  zašto ne prijaviš  to policiji, ja bi to odmah učinila!

Vrlo je važno znati da su razlozi što žena ostaje u zlostavljačkim vezama mnogobrojni – osjećaj srama, krivnje, bespomoćnost, ekonomski razlozi, strah od osude, strah od reakcije djece, strah za vlastiti život itd. Ako želite pomoći ženama koje se nalaze u vezi sa zlostavljačem, najbitnije je da vjerujete njenom iskustvu. Ako ona sama ne vidi da se nalazi u vezi sa zlostavljačem, pričajte o tome, recite joj da je opasno ako ignorira zlostavljanja i da ona s vremenom samo postaju gora. Pomozite joj da donese svoju odluku, ali nemojte je nagovarati. Ženama treba podrška ma što god one odlučile. I naravno, pružite joj informacije da postoje udruge, poput Autonomne ženske kuće, koje se bave upravo tematikom nasilja nad ženama te da kod nas mogu dobiti savjete, podršku te psihološku i pravnu pomoć", objašnjava Neva Tölle.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"