Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI – 15. SVIBNJA

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN OBITELJI – 15. SVIBNJA

Objavljeno: 15.05.2012.

image15. svibnja se tradicionalno, po preporuci UN-a, obilježava Međunarodni dan obitelji. Ove godine, on je pod motom - Osiguravanje ravnoteže između posla i obitelji.
Svake godine se raznim događanjima obilježava ovaj dan čime se prisjećamo, da je obitelj temelj današnjeg društva, da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima, vjerovanjima koji grade neki budući svijet.
Tijekom proteklih nekoliko desetljeća demografska i društveno-gospodarska kretanja dovela su do velikih promjena u radu i u obiteljskom životu. Demografska kretanja prema manjim kućanstvima, rast ženske radne snage, kao i brza urbanizacija i veća mobilnost u potrazi za boljim mogućnostima zapošljavanja, doveli su do slabljenja tradicionalne proširene obitelji i mreže podrške koje se nude mladim i ranjivim članovima obitelji.
Šira obitelj (bake, djedovi, ujaci, ujne, stričevi, strine…) je manje dostupna da se brine za djecu, zaposlenim roditeljima je teže balansirati radnim obavezama te brigom i skrbi za djecu kao i ispunjavati druge obiteljske obveze. Konkretno, biti aktivan u sve konkurentnijem tržištu rada kako bi se financijski osigurali i imati dovoljno vremena da brinuti za mlade i ranjive članove obitelji je glavni izazov za suvremenog roditelja.
Na globalnoj razini, 52 posto žena je na tržištu rada prije nego što njihovo dijete dosegne 3. godine starosti. Osim skrbi za djecu, obitelji se suočava s više obveza, kao što su skrb za starije u obitelji, skrb za članove obitelji s invaliditetom te mladih koji imaju tendenciju da napuste svoje obitelji što kasnije u životu. Dakle, zaposleni roditelji često imaju porast odgovornosti u obitelji za nekoliko generacija u isto vrijeme.
Radne obveze su također porasle. Iako je redovno radno vrijeme u razvijenim zemljama ujednačeno ili broj radnih sati opada, taj broj ostaje jako visok u zemljama u razvoju, posebno u Aziji. Nasuprot tome,  prema europskim podacima, količina nestandardnih radnih sati (kao što su rad vikendom ili noću, donošenja posla kući), postaje sve veća, te je sve teže uskladiti posao i brigu za obitelj.
Sve veći broj istraživanja povezuje prekovremeni rad s bolešću ili neproduktivnošću, a također je činjenica da produljeno radno vrijeme ima negativan utjecaj i na kvalitetu i na kvantitetu odnosa unutar obitelji. Imajući ovo na umu, briga oko usklađivanja radnih i obiteljskih obaveza postala je jedna od važnijih stavaka u brizi države i institucija za obitelj.

imageDržavni poticaji koji promiču kvalitetu obiteljskih interakcija:

 • rodiljni i roditeljski dopusti
 • promicanje ravnopravnosti spolova i stavljanje sve većeg fokusa na uključivanje očeva u brigu oko obitelji
 • promicanje fleksibilnijeg radnog vremena i radnih mjesta i fleksibilnijim obavezama
 • povećavanje kvalitete institucijske brige za djecu (predškolske i školske ustanove)
 • Kako dalje?

  Mogućnost usklađivanja obitelji i posla leži u srži sposobnosti obitelji da brine financijski i emocionalno za svoje članove. Niz strategija koje pomažu obiteljima da se nose s poslovnim i obiteljskim odgovornostima se koristi u obiteljima širom svijeta.
  U većini zemalja u razvoju, međutim, politika usklađivanja rada i obiteljskog života natječe s velikim brojem drugih razvojnih prioriteta. Osim toga, pristup radu i radnim mjestima članova jedne obitelji reguliran je zakonitostima tržišta rada, te ne poznaje neke druge prioritete i obaveze. Stoga je važno potaknuti države da obrate pažnju na obiteljske vrijednosti i onih obitelji koje su nižeg socio-ekonomskog statusa.
  imagePrikladne strategije uspostave ravnoteže između poslovnih i obiteljskih obaveza imaju ključnu ulogu u poticanju i motiviranju roditelja da podižu slijedeću generaciju djece i osiguraju skladne obiteljske odnose. A ravnoteža između poslovnih i obiteljskih obveza nosi veliki broj prednosti - i za zdravlje radnika,, članova obitelji, kvalitetu rada, ravnopravnost članova obitelji, bolju skrb za djecu…
  Važno je dijeliti uspješne strategije i uspješne načine uspostave ravnoteže između poslovnih i obiteljskih obaveza- i unutar državnih i nevladinih institucija i unutar i između obitelji samih. Socijalna podrška onih obitelji koje se bore s istim problemima od neprocjenjive je važnosti. Stručnjaci koji mogu pomoći u osmišljavanju novih načina razvijanja kvalitetnih obiteljskih odnosa također su važni. A sve s jednim ciljem - razvoja obitelji kao nezamjenjive i neprocjenjive stanice svakog društva. 
  Neke strategije za uspostavu ravnoteže posla i obitelji:
  1. Koristite godišnji odmor - on postoji s razlogom. Iskoristite te dane;
  2. Pođite s obitelji na male izlete - sam odlazak iz kuće i svakodnevice osigurat će vam opušteniju atmosferu. Otiđite u obližnju šumu, ribnjake, izletište na jedno poslijepodne, ili osmislite jednodnevni izlet za cijelu obitelj negdje malo dalje;
  3. Brinite o svom zdravlju;
  4. Svedite televiziju, kompjuter, igre… na minimum - ponekad toliko puno vremena, u ionako prekratkom poslijepodnevu, prođe na gledanje emisija na televiziji koje vas iovako ionako ne zanimaju. Provedite to vrijeme drugačije;
  image5. Naučite reći ne - i poslu, i ponekad prijateljima, i poznanicima…
  6. Osigurajte zajednički obrok u danu - to može biti doručak, ručak ili večera - kako vam najbolje odgovara. A tada to radite s ugašenim televizorom, razgovarajući o planovima, događajima dana;
  7. Osmislite barem jednu aktivnost u tjednu koju ćete provesti nasamo sa svakim članom obitelji - poslijepodnevna kava s partnerom, šetnja, odlazak u trgovinu, presađivanje cvijeća, pećenje palačinki… s djecom. I tada to napravite samo vas dvoje ili vas dvije. To će biti mama-kći,i mama-sin, tata-kći ili tata-sin aktivnost.

  Umjesto zaključka

  A danas, posao nemojte ponijeti doma, probleme nakratko stavite po strani, zagrlite svoje najdraže i sjetite se onih koji nemaju nikoga.

   
   

  Natrag na arhivu vijesti
   

  Promotivni video Hedone d.o.o.

   

  Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

  Križevačka čokolaterija

  Križevačka čokolaterija

   

  Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"