Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU, 17.11.2016.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU, 17.11.2016.

Objavljeno: 17.11.2016.

Ove godine već treću godinu za redom u Križevcima će se također obilježiti Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. 17.11.2016. godine kod "nebodera" u 17:30 sati, kada je okupljanje, a u 18 sati paljenje ljubičastih reflektora. Ljubičasta boja je boja podrške za prijevremeno rođenu djecu.

 

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i tijekom ranog razvoja, zbog čega se njihovi roditelji kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima. Nedonošče je dijete rođeno prije navršenog 37. tjedna trudnoće. Što je trudnoća kraće trajala, prijevremeno rođena djeca mogu imati više zdravstvenih i razvojnih problema. Umjesto osjećaja zadovoljstva, sreće i smirenosti, nakon prijevremenog poroda nastupa razdoblje straha za zdravlje i život djeteta. Dugotrajan boravak na neonatološkom odjelu, brojne zdravstvene komplikacije, poteškoće tijekom hranjenja i terapijski zahvati značajno otežavaju bliski kontakt djeteta s roditeljima, osobito s majkom. Pojačana skrb, njega, liječenje i fizikalna terapija nastavljaju se po otpustu iz bolnice s ciljem postizanja optimalnog razvoja djeteta. U svijetu se prije vremena rodi jedno od deset djece. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju je usmjeravanje pozornosti na globalni problem prijevremenog rođenja, dakle rođenja djeteta prije navršenog 37. tjedna trudnoće, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je puta obilježen 17. studenog 2011. godine u suradnji zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI), koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

 

Rana intervencija

 

Rane godine života sadrže jedinstvenu mogućnost za utjecaj na djetetov razvoj i to s dugoročnim utjecajima. Rana se intervencija temelji na mogućnosti da se u prvim godinama života, kada je razvoj intenzivan, kada je izražena tzv. plastičnost dječjeg mozga i razvojni poticaji imaju veliku ulogu, djeluje s većim uspjehom na zapažene teškoće. Rana se intervencija definira “kroz sve oblike poticanja usmjerenog prema djeci i savjetovanja usmjerenog prema roditeljima koji se primjenjuju kao izravne i neposredne posljedice nekog utvrđenog razvojnog uvjeta. Rana intervencija uključuje dijete kao i njegove roditelje, obitelj i širu okolinu.” Razvoj je dinamičan proces u kojem sudjeluju i dijete i okolina, utječući jedan na drugoga te zajedno napreduju u određenom smjeru, stoga je osim razvojnih poticaja usmjerenih djetetu važno educirati roditelje i pružiti im potrebnu psihosocijalnu podršku. U užem smislu odnosi se na obitelji i djecu od rođenja do treće godine, a u širem na djecu predškolske dobi. Ranom intervencijom djeluje se prikladnim razvojnim poticajima na primarnu teškoću koja je kod djeteta uočena (npr. kašnjenje u razvoju govora), ali se i minimalizira mogućnost nastanka sekundarnih teškoća (npr. socijalno-emocionalne teškoće kao posljedica nemogućnosti komunikacije). Programi rane intervencije imaju vitalnu ulogu i u životima obitelji djece s teškoćama u razvoju.

 

Pozitivni ishodi rane intervencije po dijete

 

Može prevenirati utjecaj rizičnih faktora na zaostajanje u razvoju djeteta adekvatnim načinom stimuliranja te interakcije djeteta i njegove okoline od najranije dobi.
Ima terapeutsku ulogu za onu djecu koja već imaju razvijen neki oblik kašnjenja u razvoju. Na taj se način pomaže djetetu u smanjenju tog zaostatka te se prevenira pogoršanje razvojnih teškoća.
Smanjuje moguće popratne negativne utjecaje uzrokovane djetetovom teškoćom, kao što su nefunkcionalna, neprihvatljiva djetetova ponašanja, koja mogu negativno utjecati na obitelj u cjelini ili na razvijanje očekivane razine samostalnosti djeteta.

 

Aktivnostima kojima se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece cilj je opće podizanje svjesnosti o specifičnim potrebama djeteta i obitelji, kao i cjelokupne javnosti, ali i različitih službi zdravstva, socijalne i odgojno-obrazovne djelatnosti.

 

Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za palčiće

 

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Roditeljima prijevremeno rođene djece, Udruga „Palčići“ dostupna je za sve savjete 24 sata na dan (http://www.palcici.hr). U Udruzi volontiraju roditelji prijevremeno rođene djece. Neki od tih mališana uspješno su startali u život, a neki manje uspješno. Svaki roditelj očekuje rođenje zdravog djeteta, a kad se dogodi da se rodi dijete sa zdravstvenim poteškoćama, roditelji na to uglavnom nisu spremni. Roditelji prijevremeno rođene djece trebaju slušati savjete liječnika i što prije početi s vježbama pa su onda i veći izgledi za bolji oporavak.  Neprekidno pružajući ljubav djetetu sigurno nećete pogriješiti ukoliko ste uvijek uz njega, odgovarate na njegove potrebe, dodirujete ga i grlite – ono može samo napredovati i voljeti vas.

 

Izvor: http://javno-zdravlje.hr

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"