Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
17

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU, 17.11.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU, 17.11.2013.

Objavljeno: 17.11.2013.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Smatra se da se 75% tih smrti može prevenirati čak i bez intenzivne njege: edukacijom žena,   primjenom kortikosteroida za induciranje sazrijevanja pluća, poticanjem i provođenjem tzv. „klokanske njege“ (izrazito važan kontakt koža na kožu koji može uvelike doprinijeti napredovanju prerano rođene djece) itd.

Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI) paneuropska je organizacija koja okuplja roditelje i stručnjake sa zajedničkim ciljem poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanju podrške njihovim obiteljima. U njihovom izvješću pod nazivom „Premalo, prekasno? “ (EU Benchmarking Report 2009/2010 „Too little too late? “) o istraživanju provedenom u 14 europskih zemalja navodi se da  se postotak prijevremenih poroda u Europi kreće od 5,5 do 11,4%, tj. 7,1% u prosjeku, što predstavlja brojku od više od pola milijuna prijevremeno rođene djece svake godine.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"