Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Svibanj
25

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU, 17.11.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU, 17.11.2013.

Objavljeno: 17.11.2013.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Smatra se da se 75% tih smrti može prevenirati čak i bez intenzivne njege: edukacijom žena,   primjenom kortikosteroida za induciranje sazrijevanja pluća, poticanjem i provođenjem tzv. „klokanske njege“ (izrazito važan kontakt koža na kožu koji može uvelike doprinijeti napredovanju prerano rođene djece) itd.

Europska zaklada za brigu o novorođenoj djeci (EFCNI) paneuropska je organizacija koja okuplja roditelje i stručnjake sa zajedničkim ciljem poboljšanja dugoročne njege prijevremeno rođene djece kao i one rođene bolesne te pružanju podrške njihovim obiteljima. U njihovom izvješću pod nazivom „Premalo, prekasno? “ (EU Benchmarking Report 2009/2010 „Too little too late? “) o istraživanju provedenom u 14 europskih zemalja navodi se da  se postotak prijevremenih poroda u Europi kreće od 5,5 do 11,4%, tj. 7,1% u prosjeku, što predstavlja brojku od više od pola milijuna prijevremeno rođene djece svake godine.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"