Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O DMD, 7.9.2018.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O DMD, 7.9.2018.

Objavljeno: 10.09.2018.

7. rujna obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o Duchenneovoj mišićnoj distrofiji. Duchenneova mišićna distrofija (DMD) teška je progresivna i rijetka genetski uvjetovana bolest koja se javlja u djetinjstvu, najčešće kod dječaka.

 

Bolest DMD dobila je naziv po neurologu Guillaume-Benjaminu Duchenneu, koji je 1868. godine prvi opisao i objavio znakove i simptome DMD-a.

 

Duchenneova mišićna distrofija karakterizirana je progresivnim propadanjem mišića s naknadnim zatajenjem dišnog sustava i srca, što uzrokuje preuranjenu smrt. U svijetu je otprilike 7000 oboljelih od DMD s besmislenom mutacijom, koja zahvaća otprilike 1 od 3500–5000 dječaka. Besmislene mutacije su promjene u genetskom kodu koje omogućuju prebrzo zaustavljanje skupljanja proteina iz aminokiselina (u slučaju DMD to je distrofin). Bolest napreduje postupno, do puberteta dječaci obično trebaju kolica.

 

Rani znaci i simptomi bolesti mogu se pojaviti već tijekom 2. godine života djeteta. Uobičajeni rani znakovi i simptomi uključuju kašnjenja u razvoju i poteškoće u sljedećem.

 

Vrlo je važna rana dijagnoza Duchennove mišićne distrofije kako bi se pravovremenim početkom liječenja usporilo napredovanje bolesti. Širenjem informacija i znanja dajemo važan doprinos ubrzavanju prepoznavanja bolesti i razumijevanju života pacijenata i njihovih obitelji.

 

Kako biste imali cjelovitu informaciju što je DMD, kako prepoznati bolest i što učiniti u slučaju sumnje na njeno postojanje te kako se liječnici protiv nje bore od njenog otkrivanja prije 150 godina molimo pročitajte edukativne dokumente u prilogu:

180809 dmd infografika - hr 6.9.pdf
180809 dmd letak 1 - a4 - hr 4.9..pdf
180809 dmd letak 2 - a4 - hr 4.9..pdf
 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"