Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Siječanj
16

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN NEVINE DJECE ŽRTVE NASILJA, 04.06.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN NEVINE DJECE ŽRTVE NASILJA, 04.06.2013.

Objavljeno: 04.06.2013.

U posljednjih 10 godina u Americi je, od posljedica porodičnog  nasilja, umrlo četiri puta više djece nego li američkih vojnika u Iraku ili Afganistanu. Ovo je najgora stopa smrtnosti djece u razvijenom svijetu.

Američka organizacija Childhelp, koja pomaže djeci pogođenoj nasiljem, u decembru je objavila svoj najnoviji izvještaj. Autori ovog izvještaja pisali su o “skrivenoj epidemiji zlostavljanja djece u Sjedinjenim Američkim Državama”. Ova organizacija je, u toku ove godine, primila 3,3 milona izvještaja o zlostavljanju preko 6 miliona djece. Svakoga dana, od posljedica porodičnog nasilja, u Sjedinjenim Američkim Državama umire petero djece. Prema ovom izvještaju, SAD su postavile najgori rekord zlostavljanja djece od svih razvijenih zemljama svijeta.

Najrasprostranjenija vrsta nasilja nad djecom je zanemarivanje njihovih života i interesa (78,3%), a nakon toga slijedi fizičko nasilje (17,6%), seksualno nasilje (9,2%) i psihološko nasilje (8,1%).

Preko 80% djece, koja su umrla od posljedica porodičnog nasilja, čine djeca mlađa od 4 godine. U 60% slučajeva, u obdukcijskim izvještajima, zlostavljanje nije navedeno kao uzrok smrti.

14% muškaraca i 36% žena, koji se nalaze u američkim zatvorima, bili su žrtve zlostavljanja. Godišnj ekonomski gubitak Sjedinjenih Američkih Država, koji je povezan sa nasiljem nad djecom, iznosi 120 milijardi dolara.

Novinari novinske agencije BBC, prošle godine, su proveli istragu pomoću koje su došle do šokantnog zaključka. Naime, u posljednjih 10 godina više od 20.000 djece, u Sjedinjenim Američkim Državama, umrlo je unutar svojih domova od posljedica nasilja, koje su nad njima sproveli članovi njihove porodice.

Novinari, kao osnovni razlog ove okrutnosti nad djecom, navode siromaštvo. Ovo zvuči bizarno, jer govorimo o najrazvijenijoj državi na svijetu. Međutim, situacija se razlikuje od države do države. Konkretno, autori su usporedili situacije u Teksasu i Vermontu.

Teksas ima nižu stopu poreza, a time i nižu stopu podrške države. Kao rezultat toga, duplo više djece u Teksasu napušta školu, u odnosu na djecu iz Vermonta, a mogućnost da djeca iz Teksasa završe u zatvoru četiri puta je veća u odnosu na djecu iz Vermonta. U Teksasu duplo više djece umire od posljedica porodičnog nasilja nego u odnosu na Vermont.

Ovu razliku novinari objašnjavaju činjenicom da porodice, koje trebaju pomoć, ne mogu računati na pomoć države. S druge strane, djeca nisu, od strane države, zaštičena od porodičnog nasilja, Autori ovog istraživanja upozoravaju da je za sve najlakše optužiti roditelje ili socijalne radnike . Međutim, da bi se smanjila smrtnost djece, potrebni su specijalni programi na državnom i na federalnom nivou.

 

Izvor: http://urbanluk.info

 

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"