Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
18

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE, 09.12.2017.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV KORUPCIJE, 09.12.2017.

Objavljeno: 09.12.2017.

Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu. Ona je u najširem smislu svaki oblik zloporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te povrjeđuju temelji vladavine prava. Međunarodni dan borbe protiv korupcije je jedinstvena prilika da se razmisli o njezinom štetnom utjecaju i načinu sprječavanja. Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije potpisana je 9. prosinca 2003. godine u Meridi u Meksiku. Konvencija je prihvaćena kako bi se upozorilo na problem i posljedice korupcije, te se promicali mehanizmi za borbu protiv korupcije. Indeks percepcije korupcije (IPK) je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, tj. do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu. Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocjenjenu sa 100 percipira kao zemlji očišćenu od korupcije. Na svjetskoj rang-listi percepcije korupcije koju je 2016. godine objavio Transparency International - nevladina organizacija posvećena povećanju odgovornosti i suzbijanju međunarodne i nacionalne korupcije, Hrvatska je u konkurenciji 168 zemalja na 50. mjestu.

Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Davorka Budimir kazala je da se Hrvatska u istraživanju za 2015. pomaknula za tri boda i prešla granicu od 50 bodova što ju je svrstalo u manje korumpirane države.

"Pomaci u borbi protiv korupcije konačno se vide i u Hrvatskoj", kazala je Budimir na predstavljanju rezultata posljednjeg istraživanja pred predstavnicima mnogih tijela državne vlasti, veleposlanstava stranih država te institucija i udruga za borbu protiv korupcije.

Istaknula je da je za borbu protiv korupcije, koja omogućava da se nezakonitosti namjerno prikrivaju, ključno osigurati nesmetan rad neovisnih tijela javne vlasti, ali i poticati aktivizam građana, osloboditi ih straha da prijavljuju korupciju i sve koruptivne radnje.

Kao najvažnije institucije u borbi protiv korupcije, uz DORH i Uskok, istaknula je pravosudni sustav koji treba osigurati kratke, pravične, poštene i pravovremene postupke.

 

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"