Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Lipanj
07

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI, 22.05.2013.

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI, 22.05.2013.

Objavljeno: 22.05.2013.

Danas se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti s temom voda i bioraznolikost, a u Hrvatskoj je to i Dan zaštite prirode.

Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima, bez utjecaja čovjeka. U vremenu kada svijet upozorava na zabrinjavajuću ugroženost bioraznolikosti, iznimno bogatstvo bioraznolikosti Hrvatske je izazov, kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, i obaveza prema generacijama koje dolaze. Samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji - staništa, populacija i gena i zato, ističu u Ministarstvu, njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave i na čovjekov život.

Naglašavaju da je Hrvatska po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja zahvaljujući svojemu specifičnom geografskom položaju na razmeđu četiriju biogeografskih regija. Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj je oko 38.000, a pretpostavlja se da ih je između 50 i 100 tisuća. Mnogo je i endemskih vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija.
U Hrvatskoj postoje mnoge vrste ugrožene u Europi. One su vezane uz karakteristična staništa u očuvanim područjima. Tako medvjed, vuk i ris žive u planinskim šumama bukve i jele; močvare i poplavne šume važne su za gniježđenje, zimovanje i migraciju europskih ptica močvarica i ptica vodenih staništa koje se gnijezde u šumama, kao što su štekavac, crna roda i orao kliktaš. U Hrvatskoj se gnijezdi čak 78 europski ugroženih vrsta ptica, a uz 387 zabilježenih vrsta naša je ornitofauna među najbogatijima u Europi.

Jedan od temeljnih mehanizama za zaštitu toga prirodnog bogatstva u Europi jest europska ekološka mreža Natura 2000, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju njezinim dijelom postat će gotovo 37 posto kopnenog teritorija Hrvatske.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj ministar Zmajlović sutra će obilježiti posjetom Nacionalnom parku Krka kako bi upozorio na važnost očuvanja prirode i prirodnih staništa. Sudjelovat će na seminaru nadzornika zaštićenih područja u Hrvatskoj koji se organizira u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000.

U nedjelju, 26. svibnja u zagrebačkome Parku Maksimir održat će se edukativne i zabavne radionice kojima je svrha posjetitelje upoznati s bogatstvom biološke raznolikosti u Hrvatskoj. Ovogodišnja tema je voda i bioraznolikost te će u Paviljonu jeke biti postavljena izložba o prekograničnome rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Izvor: www.hrt.hr

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Klikom na sliku pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

WEB SHOP HEDONE d.o.o. KRIŽEVCI - KRIŽEVAČKE ČOKOLATERIJE

Klikom na sliku posjetite web shop Hedone d.o.o. Križevci - Križevačke čokolaterije

Promotivni video EU projekta

Klikom na sliku pogledajte promotivni video EU projekta "Integracija djece s poteškoćama iz Križevaca i okolice u redovni obrazovni sustav"

INA - SPONZOR

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Klikom na sliku pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"