Početna veličina slova Smanji veličinu slova
Kolovoz
19

Želite pomoći Udruzi? SVAKI VAŠ DOPRINOS NAM JE DRAGOCIJEN!

Facebook - Udruga invalida Križevci Twitter - Udruga invalida Križevci Youtube

EUROPSKI TJEDAN KRETANJA, 16.-22. RUJAN

Arhiva novosti

Pregledajte arhivu novosti!

Vijesti su poredane od najnovije na vrhu pa do najstarije na dnu. Kliknite na naslov da biste pročitali cijeli članak.

U padajućem izborniku možete odabrati godinu i mjesec pa pročitati samo vijesti iz tog razdoblja.

 
 

EUROPSKI TJEDAN KRETANJA, 16.-22. RUJAN

Objavljeno: 23.09.2011.

imageU razdoblju od 16. do 22. rujna širom Europe, te u mnogim gradovima na drugim kontinentima održava se deseto jubilarno izdanje najmasovnije manifestacije posvećene održivom kretanju – Europskog tjedna kretanja.
Europski su građani još od njezinih početaka 2002. godine u velikom broju prepoznali u ovoj inicijativi idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja po gradu i ostavljanjem automobila kod kuće učine veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unaprjeđenju svoga zdravlja. Želju svojih građana uvidjele su i lokalne vlasti, te je danas ova manifestacija postala svojevrstan praznik i simbol zalaganja za čistiji urbani okoliš u kojoj svake godine sudjeluje sve više gradova i općina. 2010. godine događanja posvećena obilježavanju ove inicijative održana su u 2.221 gradu iz 42 države, čime je broj žitelja potencijalno upoznatih s potrebom promjene trenutno prevladavajućih trendova kretanja u urbanim sredinama narastao na preko 220 milijuna.
Svake se godine Europski tjedan kretanja odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od gorućih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2011. glasi ‘Alternativna mobilnost’ (‘Alternative Mobility’). Imajući u vidu potrebu za preobrazbom Europe u moderno društvo, energetski učinkovitog gospodarstva koje ne opterećuje okoliš velikim emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova, Europska unija prihvatila je čitav niz vrlo ambicioznih ciljeva koji se trebaju ispuniti do 2020. godine. Oni uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20%, uz imageistovremeni porast energetske učinkovitosti u istom postotku, te dostizanje 20% udjela energije dobivene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije. Jedan od glavnih izazova koji stoji na putu ostvarenja ovih ambicioznih ciljeva stalan je porast automobilskog prometa. Dodatan problem predstavlja činjenica što se velika većina automobila koji svakodnevno prometuju ulicama naših gradova i dalje pokreće izgaranjem naftnih prerađevina. Stavljajući u središte pozornosti alternativnu mobilnost, 10. izdanje Europskog tjedna kretanja nastoji promičući energetski učinkovite oblike prijevoza poduprijeti što lakši prelazak prema prijevoznim sustavima koji učinkovito koriste energetske izvore.
Sustavnim radom na poboljšanju prometa na lokalnim razinama, europski gradovi mogu znatno doprinijeti uspostavi energetske ravnoteže i učinkovitosti prometnog sustava s obzirom na okoliš, uz istovremeno povećanje kvalitete života u urbanim sredinama, čineći život zdravijim i zabavnijim.
U nastojanju da lokalnim koordinatorima maksimalno pomogne u organizaciji Europskog tjedna kretanja 2011., Europska koordinacija i ove je godine pripremila brošuru ‘Tematske smjernice’ s brojnim praktičnim savjetima za organizaciju događanja povezanih sa središnjom temom ‘Alternativna mobilnost’. Brošuru možete preuzeti ovdje.

 
 

Natrag na arhivu vijesti
 

Promotivni video Hedone d.o.o.

 

Pogledajte promotivni video Hedone d.o.o. Križevci

Križevačka čokolaterija

Križevačka čokolaterija

 

Pogledajte reportažu "Križevačka čokolaterija"